2024. május 25. - Orbán

Köszöntötték Habsburgot

Kilencvenötödik születésnapja alkalmából "kávéval és süteménnyel" fogadta hétfő délután Habsburg Ottót, az utolsó osztrák császár és magyar király fiát Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök a bécsi Hofburgban.
2007. november 19. hétfő 18:57 - Hírextra
A történelem során ez volt az első alkalom, hogy Ausztria élén olyan államfő látta vendégül a Habsburg-ház korelnökét a volt uralkodói palotában, akit a szociáldemokraták közül választottak meg.

Délelőtt Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek ünnepi istentiszteletet mutatott be Habsburg Ottó tiszteletére a Stephansdomban. Szónoklatában egyebek között magasztalta azt a tevékenységet, amelyet az idős politikus az új Európa létrejöttéért - a bajor CSU európai parlamenti képviselőjeként és a Páneurópai Mozgalom elnökeként - kifejtett. A misén jelen volt a pápai nuncius is, aki tolmácsolta az ünnepeltnek XVI. Benedek áldását.

Este az Osztrák Iparszövetség történelmi nevezetességű székházában, a Haus der Industrie-ban ad fogadást vezető személyisége születésnapja alkalmából a Páneurópai Mozgalom.

A mostani ünnepségek mind méretüket, mind szintjüket tekintve elmaradtak az öt évvel ezelőttiektől, amikor is nem csak a Stephansdomban mutattak be misét az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó trónörököse tiszteletére, hanem délben a Hofburg dísztermében, majd este a schönbrunni kastélyban rendeztek nagyszabású gálát számára - azokon a helyeken, ahol családja egykoron élt.

Az APA hírügynökségnek nyilatkozva Habsburg Ottó - aki az év eleje óta hivatalosan már nem a Habsburg-ház feje, mert fia javára lemondott a tisztségről - a múlt héten azt mondta, hogy november 20-át Szarajevóban tölti, ott, ahol Ferenc Ferdinánd trónörököst és feleségét, Zsófiát megölték. (A merénylet szolgált alapul az I. világháború kirobbantásához.) A Die Presse osztrák konzervatív lapban megjelent interjújában pedig - félreérthetetlenül a mostani kormánykoalícióhoz tartozó és a kancellárt adó szociáldemokratákra (SPÖ) célozva - érzékeltette, hogy Ausztriában van egy párt, amellyel semmilyen viszonyban sincs, nem úgy, mint a "magyar szociáldemokratákkal". Egy fél mondattal utalt arra is, hogy a múltban a szociáldemokraták voltak azok, akik mindenféle akadályt gördítettek hazatérése elé, és hangulatot keltettek ellene.

Habsburg Ottó a visszatérése feltételéül támasztott követelésnek eleget téve 1961-ben mondott le a császári trónról - mint a Die Pressének fogalmazott: bárcsak ne tette volna meg -, de csak öt évvel később látogathatott először Ausztriába. Az 1970-es választás megnyerésével kancellárságot szerző Bruno Kreiskyt megelőzően egyetlen SPÖ-politikus sem állt szóba vele.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását