2024. április 30. - Katalin, Kitti

Zaklatás az elmegyógyban

Elsősorban kényszerbeszállítás, túlgyógyszerezés miatt keresik fel a pszichiátriai betegek a területre szakosodott civil jogvédőket, de szexuális zaklatás miatt is kérték már a segítségüket. A panaszok többsége azonban büntetés nélkül marad, mert nehéz bi
2007. november 18. vasárnap 17:14 - Hírextra
Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű civil szervezet egy nemzetközi jogvédő hálózat magyar tagja. Azzal foglalkozik, hogy a pszichiátriákon történő esetleges visszaéléseket kivizsgálja és jogorvoslati lehetőséget nyújtson a betegeknek. A jogvédők a nyár végén az ország 44 orvosi rendelőjében, kórházában tettek ki plakátokat az elérhetőségeikkel, hogy a pácienseknek legyen hová fordulniuk, ha segítségre van szükségük.

A plakátkampány hatására mostanáig egy-két tucatnyian vették fel velük a kapcsolatot. A visszaélések között a legjellemzőbb, amikor valakit kényszerrel, jogtalanul szállítanak be egy pszichiátriai intézetbe. Ez a statisztikai adatok szerint Magyarországon évente 15 ezer emberrel történik meg, és ez nagyon magas szám. A jogvédők találkoztak azzal is, amikor valaki rosszabb állapotba került a gyógyszerektől, mint mielőtt bevitték a kórházba, és az is előfordult, hogy a beteggel nem foglalkoznak eleget, így nem vették észre, hogy olyan egyéb bajai is lettek, amelyek korábban nem voltak. Voltak halálesetek, fizikai bántalmazások és szexuális zaklatás is. Egy nő azzal kereste meg őket, hogy kimerültség miatt feküdt be egy pszichiátriai intézménybe. Az egyik ott dolgozó ápoló azokon az estéken, amikor ő volt az ügyeletes, extra adag gyógyszert adott a betegnek. A nő ettől kába és akaratvesztett lett, és ezt a helyzetet a férfi kihasználta szexuális célra. A civilek tapasztalatai szerint valószínűleg több hasonló eset is történhet, de a legtöbben szégyellik vagy félnek, ezért nem kérnek segítséget - mondta a Független Hírügynökségnek Dobos János, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért elnöke.

Arról nincs adat, hogy idehaza évente hány visszaélés történik. A civilek úgy tudják, hogy amikor néhány éve az orvosi kamarák készítettek a témáról felmérést, akkor kiderült, hogy a pszichiáterekkel kapcsolatban érkezett a legtöbb panasz.
Az Amerikai Egyesült Államokban az orvosoknak csupán 4-5 százaléka pszichiáter, mégis tőlük származik az egészségügyben tapasztalható jogsértések 20-25 százaléka.

Az ilyen visszaélések kivizsgálása mindig nagyon körülményes, hiszen csak akkor tudnak fellépni a jogvédők, ha valódi bizonyítékok állnak rendelkezésre. Ezek megszerzése nem egyszerű, és a jogvédők vezetője azt mondja: a hatóságok sem szívesen foglalkoznak olyan üggyel, amelyben egy orvos is érintett. Gyakran egy másik pszichiátert kérnek fel szakértőnek, aki a legritkább esetben mond terhelő véleményt egy kollégáról. A jogvédők úgy tudják, hogy néhány éve ők kezdeményezték az első hazai ügyet, amely végül bíróság elé került, és elmarasztalták a pszichiátert. Az orvos választhatott, hogy fogházba megy vagy készpénzben rendezi a büntetést. Végül ez utóbbit választotta, és 75 ezer forint befizetésével zárult a per- tette hozzá Dobos János.

A civil szervezet munkájáról bővebben a www.emberijogok.hu internetes oldalon lehet olvasni.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását