2024. április 28. - Valéria

Nemzetközi operaverseny Szegeden

Bréma és New York után szombaton Szegeden, a REÖK-palotában is elkezdődött a Mezzo Televízió operaversenyének és fesztiváljának válogatója; a szegedi fordulóra 113 versenyző jelentkezett - tájékoztatta az MTI-t a fesztivál igazgatója.
2007. november 18. vasárnap 07:42 - Hírextra

A keddig tartó válogatáson naponta csaknem harminc versenyző mutatja be az általa szabadon választott két operaáriát - mondta Havas Ágnes.

Az Armel Produkció, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Pannon Filharmonikusok – együttműködve Európa legrangosabb komolyzenei és opera-csatornájával, a Mezzo Televízióval – új operaversenyt és fesztivált alapítanak. A versenyre a világ több pontján tartanak meghallgatást: Szeged mellett Rennes-ben, Brémában, Gdanskban és New Yorkban.

Összesen húsz versenyszerep van, öt opera négy szerepére keresnek tehetségeket, emellett egy szoprán szerep ketté osztható, tehát minden helyszínről huszonegy versenyző juthat tovább a január végi második fordulóra.

A zsűritagok minden országban a partner-színházak zenei vezetéséből kerülnek ki, vagy az általuk felkért szakemberekből - mondta Havas Ágnes. Szegeden Pál Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház karnagya és Philippe de Chalendar, a produkció karnagya értékeli az előadásokat.

A fesztivál igazgatója hozzátette: eddig egy helyszínen, Brémában zárult le az első forduló. Ott csak harminc jelentkező volt, de az erős mezőny miatt tizenhárman jutottak tovább a második megmérettetésre. New Yorkban a hatalmas érdeklődés miatt egy plusz napot kellett biztosítaniuk a szervezőknek, ezért csakúgy mint Szegeden, ott is a jövő héten várható eredmény. November végéig Gdanskban és Rennes-ben is véget érnek az első megmérettetések.

A produkció második, januári fordulóját követően, amelyet Szegeden a REÖK-palotában tartanak, elkezdődik a komoly munka, az öt operát öt helyszínen színpadra állítják a szakemberek.
A döntő 2008 novemberében lesz kéthetes fesztivál keretében a Szegedi Nemzeti Színházban. A versenyben résztvevő öt előadás megtekintése után nemzetközi zsűri ítéli oda a két fődíjat. A legjobb női és a legjobb férfi előadó felkérést kap egy különböző operarészletekből álló, műfajteremtő válogatás elkészítésére, amelyet operafilm-jellegű rendezésben bemutat a Mezzo Televízió. A döntő előadásait és az esemény-sorozatot lezáró gálaestet a Mezzo Televízió és a Magyar Televízió élőben közvetíti.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását