2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Autonómiát!

Államalkotó tényezőként kell elismerni a romániai magyarságot, minden kisebbségi közösségnek biztosítani kell a kulturális autonómiát, a magyar többségű régióknak pedig a területi autonómiát.
2007. november 18. vasárnap 19:51 - Hírextra
Az erdélyi magyarság célkitűzéseit tartalmazó dokumentum azt is leszögezi: korlátozás nélkül biztosítani kell az anyanyelvű oktatást és vissza kell állítani az állami magyar egyetemet.Markó Béla RMDSZ-elnök úgy vélte: a november 25-i romániai EP választásokon az erdélyi magyarságnak nemcsak szavaznia kell, hanem választania is az egység és a széthúzás között, az együttműködés és a viszály között. Marosvásárhellyel példálózva a széthúzás veszélyeire is felhívta fel a figyelmet; a város ugyanis korábban már megtapasztalta annak következményeit: 2000-ben az RMDSZ polgármester-jelöltjének csupán 167 szavazatra lett volna szüksége a győzelemhez, ám egy független, szintén magyar jelölt elvitt 700 szavazatot. "Ezt máig nem sikerült helyrehozni és ez azt mutatja, hogy amit egyszer kienged a kezéből a magyarság, azt már nem biztos, hogy vissza is tudja szerezni" - vélte Markó.

A vásárhelyi sportcsarnok csaknem négyezer résztvevője több száz erdélyi helység küldöttjéből állt. A szervezetet az Európai Néppárt (EPP) teljes támogatásáról biztosította a rendezvényen résztvevő Lopez-Istúriz White EPP-főtitkár.

A romániai magyarság számára nagy a tétje a november 25-i EP-választásoknak. Vélemények szerint akár brüsszeli képviselet nélkül is maradhat a magyar közösség, mivel az RMDSZ és Tőkés László független jelölt nem tudott megegyezni egy egységes listán való indulásban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását