2024. április 29. - Péter

Hazám-díjátadás

Borbándi Gyula író, Enyedi György akadémikus, Garas Dezső színművész, Keserű Ilona képzőművész, Sárosi Bálint népzenekutató, Szabó Magda író és Szécsényi Ferenc operatőr kapta az idén a Hazám-díjat, a XXI. Század Társaság elismeréseit a Magyar Tudományos
2007. november 17. szombat 18:17 - Hírextra

Ördögh Szilveszter írónak, az elismerést odaítélő kuratórium pénteken elhunyt elnökének posztumusz kitüntetést adományozott a díjat alapító társaság. A betegsége miatt távol maradó Szabó Magda helyett Ferch Magda, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ügyvezető titkára vette át a díjat. Ördögh Szilveszter elismerését fiának, Ördögh Bálintnak adták át.

A társaság kuratóriuma a kitüntetést minden évben azoknak a művészeknek és tudósoknak adományozza, akik a magyar közgondolkodásban, az ország tudományos, illetve kulturális és művészeti életében kiemelkedő tevékenységet folytattak, életművükkel Magyarországot szolgálták. A 2001-ben alapított díj József Attila Hazám című verséről kapta nevét.

Az ünnepségen Juhász Ferenc költő József Attila életéről, műveiről és hozzá fűződő érzéseiről vallott. Mint mondta, "költészetének nagyságát és hitelét fölösleges említeni, mert olyan az, mint a legfontosabb természeti és erkölcsi törvény: lenyűgöző és elkötelező".

Bodor Pál író, a társaság korábbi kitüntetettje úgy fogalmazott: "a XXI. Század Társaság értékválasztó és értékőrző fórum. Megköszöni, mintegy a nemzet nevében, az értékteremtők munkásságát és reméli, hogy népe nemcsak keserű, vagy nevetséges divatoknak hódol".

Az idei díjazottakat köszöntve Borbándi Gyula írót, történészt, mint a magyar emigráció jeles gondolkodóját, krónikását jellemezte. Enyedi György geográfus és közgazdászprofesszort nagy nemzetközi ismertségű és tekintélyű tudósként üdvözölte, akinek csaknem 30 könyve és több mint 250 tanulmánya jelent meg. Az író méltatta Garas Dezső színészi és Keserű Ilona festői munkásságát, a csíkrákosi Sárosi Bálint két évtizedes népzeneismertető rádiós sorozatát, több nyelven megjelent könyveit.

Szabó Magdáról szólva arról beszélt, hogy művei kétségkívül a magyar világsikert testesítik meg. Szécsényi Ferenc félszáz filmje közül a Hannibál tanár úr, az Édes Anna, a Két félidő a pokolban, a Hideg napok, az Egri csillagok, a Próféta voltál, szívem és a Két választás Magyarországon című alkotást emelte ki.

Az elismeréseket Kocsis András Sándor, a társaság elnöke és Vámos Tibor akadémikus, a héttagú kuratórium két tagja nyújtotta át a díjazottaknak.

Kocsis András Sándor elmondta, hogy a díjat hetedik alkalommal adták át, és a hároméves hagyományt követve az ez évi díjazottakról is interjúkötet jelenik meg a jövő évi könyvhéten. A társaság elnöke felolvasta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Dávid Ibolya, az MDF elnökének köszöntő levelét.

A XXI. Század Társaság a díjkiosztó ünnepség előtt virágot helyezett el József Attila sírján, a Fiumei úti temetőben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását