2024. május 2. - Zsigmond

Elfogadták a jelentést

A spanyolországi Valenciában szombatra virradóan elfogadták az ENSZ legújabb klímaváltozási jelentését, amelytől azt várják, hogy meggyőzi a politikusokat a veszély nagyságáról. A dokumentum teljes szövegét később hozzák nyilvánosságra.
2007. november 17. szombat 14:10 - Hírextra
Az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Munkacsoportjának legfrissebb jelentésének fő következtetése az, hogy a felmelegedést okozó széndioxid-kibocsátás gyorsabban nő, mint egy évtizeddel ezelőtt.

A beszámoló a munkacsoport idei három klímaváltozási jelentését összegzi, kiegészítve sok ezer oldalnyi tudományos elemzéssel. Az új dokumentum élesebben fogalmaz, mint az idei első három jelentés.

Az új ENSZ-jelentés aláhúzza, hogy a klímaváltozás kétségtelen tény, és 90 százalékban az emberiség által termelt üvegházhatású gázok okozzák. A felmelegedés következményeit észszerű költségekkel lehetne mérsékelni - teszi hozzá a jelentés.

A klímaváltozás következményeit részletezve az ENSZ jelentése leszögezi, hogy 75-250 millió ember számára nem lesz elegendő ivóvíz, 50 százalékkal csökkennek a mezőgazdasági termések ott, ahol nem öntöznek, és tovább súlyosbodik az afrikai élelmiszerhiány.

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun a jelentéssel kapcsolatban kijelentette, hogy az emberiség fordulóponthoz érkezett. A valenciai dokumentum közzététele előtt az International Herald Tribune című lap szombati számában írt kommentárjában Ban leszögezte: "Mindig is úgy gondoltam, hogy az általános felmelegedés nagyon sürgős kérdés, de most már meggyőződésem, hogy katasztrófába sodródunk, ha nem teszünk semmit".

"A klímaváltozás reális jelenség, és az emberiség a fő okozója. De még most is csak kevesen értik, mennyire súlyos a helyzet, és milyen közeli a veszély" - tette hozzá Ban Ki Mun ENSZ főtitkár.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását