2024. április 30. - Katalin, Kitti

Véletlenül szavaztak félre

Egy szocialista képviselő kivételével mind a 12 kormánypárti politikus tévedésből szavazott a frakciódöntések ellenére az adótörvények hétfő esti zárószavazásán. Egyedül Jauernik István az Önkormányzati bizottság szocialista elnöke volt az, aki bárjelen v
2007. november 13. kedd 15:02 - Hírextra

A hétfő esti szavazáson négy MSZP-s (Csontos János, Godó Lajos, dr. Simon Gábor és Wiener György) és négy SZDSZ-es (Gulyás József, Hankó Faragó Miklós, Kuncze Gábor, Pető Iván) képviselő szavazott nemmel, Mécs Imre (MSZP) tartózkodott, három szocialista honatya (Jauernik István, Laboda Gábor, Varju László) pedig bár benn voltak a teremben de nem nyomtak gombot.

A Független Hírügynökség által megkérdezett szocialista politikusok mindegyike tévedésnek nevezte, hogy az előre megbeszélt igen helyett mást nyomtak. Egyedül Jauernik István ismerte el, hogy szándékosan nem szavazott, mert szerinte az adótörvények módosítása negatívan érinti az önkormányzatokat. Jauernik István volt egyébként az, aki a múlt hétfői szavazást követően ismételten megpróbálta a parlament elé vinni az ingatlanadó területalapú számításának fenntartását, azonban az MSZP frakció szavazatainak is köszönhetően ez végül nem sikerült.

A Független Hírügynökség információi szerint egyébként Jauernik a hétfő délelőtti frakcióülésen egyedüliként kért és kapott is felmentést, így nem kellett együtt szavaznia a frakcióval.

Az MSZP frakciója egyébként várhatóan szerdai elnökségi ülésén tárgyalja a hétfő esti szavazásokat, azonban információink szerint nem számíthatnak szankcióra a félreszavazó képviselők.

Szintén tévedésből szavazott nemmel a négy liberális politikus az adótörvények hétfő esti szavazásán, a frakciódöntés szerint az SZDSZ támogatta a kormány módosító javaslatait -mondta el a Független Hírügynökségnek az SZDSZ frakcióvezető-helyettese.

Az egyik "félreszavazó képviselő", Hankó-Fragó Miklós a Független Hírügynökségnek azt mondta, egyszerűen hiba történt, igennel akartak voksolni. Gusztos Péter, a párt frakcióvezető-helyettese szerint a tévedéseknek nem lesz következménye, ugyanis a véletlen félreszavazásokért nem jár semmilyen retorzió.

Az Országgyűlés hétfői ülésén végül 182 igen 139 nem és 1 tartózkodás mellett fogadta el a 2008-as adóváltozásokat szabályozó törvénymódosításokat. A legfontosabb változás a büntetési tételek örszörösére emelése.

A jelenlegi, magánszemélyek esetén 100 ezer, cégeknél pedig 200 ezer forintos mulasztási bírság 2008-tól fél,- illetve egymillió forintra emelkedik. A korábbi koalíciós nézeteltérések ellenére az is eldőlt, hogy minden 2009-től az önkormányzatok csak értékalapon vethetik ki az ingatlanadót, ami lakásoknál az érték fél, egyéb ingatlanoknál pedig másfél százaléka lehet.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását