2024. március 29. - Auguszta

Képviselői javadalmak: változtatna az MSZP

Szanyi Tibor szerint az országgyűlési képviselők javadalmazási és juttatási rendszere idejétmúlt, az MSZP országgyűlési képviselője a rendszer korrekciójának szükségességéről beszélt vasárnap az MTI-nek.
2007. november 12. hétfő 08:00 - Hírextra

A képviselők járandósága bizonyos feltételek megléte esetén jár, és nem viszonylagos szükségletek függvénye - fogalmazott Szanyi Tibor. Hangsúlyozta, hogy a juttatások egységes szempontok szerinti költségátalányok, azért találták ki, hogy senki ne mazsolázhasson a különböző kiadási tételek között.
A kormánypárti képviselő szerint a járandóságokról le lehet mondani, de ez kockázatos, mert felmerülhet a gyanú, hogy az adott politikust valaki más fizeti, nem a köz.

"Ami jár, az jár, azt fel kell venni, ennek minden parlamenti képviselőre vonatkoznia kellene, az Országgyűlés tehetős tagjaira is, azután ki-ki dönthet úgy, hogy jótékonykodásra vagy mecénás tevékenységre fordítja havi járandóságát" - folytatta.

Szanyi Tibor a szállásköltség kapcsán arra hívta fel a figyelmet, sajtónyilatkozatokból kiderült, hogy a képviselők nevén lévő lakásokban például az elvált feleség lakik, így a képviselő albérletbe kényszerül.

Az MSZP képviselője ugyanakkor kifejtette: a rendszer idejétmúlt, annak korrekciójára van szükség, nem hisztériakeltésre. Szanyi Tibor megfelelő megoldásnak tartotta a képviselők javadalmazásának átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot, amelyet már tárgyalt az Országgyűlés. Az előterjesztés alapján a szállást és a külföldi kiküldetést kivéve megszűnne a költségtérítés, az országgyűlési képviselői alapdíj pedig a mindenkori köztisztviselői illetményalap tizennyolcszorosa lenne.

Csütörtöktől olvasható az Országgyűlés honlapján minden parlamenti képviselő tiszteletdíja és költségtérítése.

Az adatok szerint a parlamenti képviselők többségének, nagyjából a kétharmadának egy bizottsági tagsága van, a többség kap költségtérítést is, annak függvényében, hol található a választókerülete és hol lakik. A költségtérítési átalány összegét a választókerületi központ Budapesttől való távolsága alapján határozzák meg.

Szállásköltséget az a képviselő kaphat, aki nyilatkozata szerint budapesti lakóhellyel nem rendelkezik, illetve a lakóhelye nem egyéni választókerületében vagy abban a megyében van, ahol területi listán megválasztották.

Az Országgyűlés elnöke és alelnökei kiemelt díjazást kapnak.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását