2024. április 27. - Zita

Gyilkosságból felmentve

Mit éreznek az ügyvédek, ha védencüket úgy ítélik el, hogy az a bűntett közelében sem volt, vagy amikor nem ítélik el, de ők tudják, hogy valóban bűnt követett el? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad P. Gál Judit Ördögök ügyvédei 2. - Gyilkoss
2007. november 12. hétfő 19:26 - Hírextra

A kötet rámutat arra is, hogy a véres, erőszakos bűntények feltételezett elkövetőit védő ügyvédek is érző emberek.

"A magyar igazságszolgáltatás olyan, mint a házasság: nem jó, de még nem találtak ki jobbat" - mondta Bárándy György a könyvbemutatón. Az ügyvéd szerint a védőnek védői kötelességét kell teljesítenie, neki kell mindazokat a körülményeket előadni, amelyek a vádlott mellett szólnak. Neki kell hideg fejjel - de néha az érzelmeket sem nélkülözve - a bíróságot meggyőzni.

"A védőnek nem kell feltennie a kérdést, hogy ügyfele elkövette, vagy nem követte el a tettet. Hinni az igazságszolgáltatásban kell" - fogalmazott Kamarás Gábor.

Dezső Antal hasonló véleményen volt ügyvéd kollégáival, szerinte az ügy elvállalása előtt lehet ez kérdés.

Akárcsak az első részben, az Ördögök ügyvédei 2-ben is megtörtént, nagy sajtóvisszhangot kapott bűncselekményeket elemez P. Gál Judit. A kötetben megszólalnak a vádlottak, a nyomozók, a vizsgálók és védők.

A szerző választ keresett arra, hogy ha valakit felmentenek egy emberölési ügyben, honnan lehet tudni, hogy az illetőt ártatlanul hurcolták meg, vagy egyszerűen megúszta.

A 11 fejezetből a legbővebbet a móri ügy teszi ki, amellyel az írónő kivívta Bárándy György elismerését. Az ügyvéd szerint nagy merészségre vall, hogy "hozzá mert nyúlni".

A szerző könyvében bemutatja, hogyan ítélhették el Kaiser Edét tényleges életfogytiglani börtönre úgy, hogy ott sem volt Móron a mészárlás idején. Érdekes, hogy míg Bárándy Péter szerint a Kaiserre kiszabott ítélet jó ítélet, ugyanis az adott bizonyítékok alapján nem dönthetett másként a bíró, ezzel ellentétben Jován Lászlónak az a benyomása, hogy az ítélet egyetlen konkrét tényt sem tartalmaz.

Egy másik üggyel kapcsolatban kiderül, milyen ügyvédi taktikával érte el Bárándy György, hogy a kettős gyilkosság vádjával háromszor is halálra ítélt ügyfelét negyedszerre felmentse a bíróság.
A könyv egyik különlegessége, hogy Farkas Helga személyi szabadságának megsértéséért elítélt, de a lány megölésével mégsem vádolt Cs. József (Jokó) szabadulása óta először kizárólag a szerzőnek nyilatkozott.

Az utolsó fejezetből az olvasó a Fenyő-gyilkosságról tudhat meg eddig titkolt részleteket.
P. Gál Judit 1995 óta dolgozik bűnügyi tudósítóként. 1999-ben az utóbbi évek egyik legsikeresebb bűnügyi riportkönyvével az Én, a Whiskys cíművel vált ismertté. Az Ördögök ügyvédei első kötete 2003-ban jelent meg, és éveken át szerepelt az eladási listák legelőkelőbb helyén.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását