2024. május 4. - Mónika, Flórián

17 milliós évi zsebpénz a felsőháznak

Évente csaknem 48 ezer fontot (több mint 17 millió forintot) tehetnek a zsebükbe a brit parlament felsőházának tagjai, kihasználva egy jogi kiskaput. Ez lehetővé teszi, hogy a lordok az ülésszak idején napi 308 fontot (több mint 110 ezer forintot) igényel
2007. november 12. hétfő 17:13 - Hírextra
Szállásra 165,5 fontot, étkezésre és taxira 82,5 fontot, irodafenntartásra pedig 71,5 fontot kapnak. A lordok kétharmada automatikusan ki is igényli a maximum összeget minden egyes parlamenti napon.

Mint több felsőházi honatya is elmondta a Times-nak: az összeget juttatásnak fogják fel, nem költségtérítési eljárásként. A 308 font adómentes, nem képezi a lordok fizetésének részét. A brit felsőház tagjainak túlnyomó többsége ugyanis nem kap fizetést; kivétel a szabály alól a házelnök és helyettese, a bizottsági elnökök, az államtitkárok és a 12 úgynevezett fellebbezési lord.

Ezek a kiadások tavaly 17,7 millió fontra rúgtak, amely csaknem 20 százaléka a londoni Felsőház fenntartási költségeinek.

A brit adóhatóság nem kommentálja az ügyet.

Az éves átlagfizetés Nagy-Britanniában a nemzeti statisztikai hivatal szerint 24 ezer font körül mozog, a lordok költségtérítése ennek az összegnek a kétszerese.

A Guardian című baloldali londoni lap riportja szerint azonban a lordok "zsebpénze" eltörpül a fizetett képviselők évi 136 ezer fontra (49 millió forintra) rúgó átlagos költségtérítése mellett.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását