2024. április 26. - Ervin

Kóka hisz magában

Az SZDSZ-nek jelentős népszerűségvesztés árán is ki kell tartania a reformok mellett - mondta Kóka János a Liberalizmus a XXI. század elején című budapesti konferencián csütörtökön.
2007. november 8. csütörtök 16:31 - Hírextra
"Azt a tévhitet szerettem volna eloszlatni, hogy Európában és Magyarországon már nincs igazán szükség liberalizmusra, hiszen a liberalizmus a XXI. századra már megtette a feladatát. A legfontosabb értékek beépültek minden alkotmányos és demokratikus párt programjába" - hangsúlyozta az SZDSZ elnöke.

A politikus szerint éppen az a konferencia egyik nagyon fontos következtetése, hogy amikor megjelennek Kelet-Közép-Európában olyan politikai erők, amelyek az államot növeszteni, a versenyt korlátozni, a polgárokat pedig a vallásuk, politikai meggyőződésük, vagy bármely egyéb orientációjuk alapján diszkriminálni akarják, akkor szükség van a határozott liberális helytállásra.
Mint mondta, a nagy néppártok közül sokan feladták az elvszerű politizálást, de ezt az SZDSZ nem teheti meg.

"Nekünk jelentős népszerűségvesztés árán is a piaci verseny, az öngondoskodás, a rászorultság alapú szolidaritás, a szabadság, a felelősségvállalás pártján kell állnunk" - mondta a pártelnök, aki hozzátette, hogy az SZDSZ ki fog állni a reformok programja mellett.

A Szabad Demokraták Szövetsége egységes a reformok továbbvitelének szándékában. A következő két-három évben egyértelmű a feladat, végre kell hajtani a kormányprogramot, azon belül végrehajtani a liberális tárcák programját. A következő mérőpontok 2009-ben és 2010-ben lesznek. Hibát követnénk el, ha addig a népszerűségi előrejelzések vezetnének minket - ezt már a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón mondta Kóka János az MTI kérdésére.

"A rossz úgyis eljön magától, minek siettetni. Nem azon gondolkodom, hogy mi van akkor, ha nem tudunk megállapodni, hanem hogyan tudnánk megállapodni. Nincsen okom feltételezni, hogy a szocialisták ne fogadnák el a költségvetés átalakításának szükségességét" - válaszolta arra a politikus arra a kérdésre, hogy ok-e a koalícióból való kilépésre, ha januárban nem tudnak megállapodni az adórendszerről a szocialistákkal.

Graham Watson, az Európai Parlament liberális képviselőcsoportjának brit elnöke előadásában azokat a kihívásokat taglalta, amelyekkel a liberálisoknak és az egész világnak szembe kell néznie a XXI. században.

Ezek között említette az éghajlatváltozást és a terrorizmust, ugyanakkor az alapvető értékek között nevezte meg a jogállamiságot, a szabad piacgazdaságot és a demokráciát.
Szent-Iványi István, az SZDSZ európai parlamenti képviselője a populizmus előretörésének veszélyeire hívta fel figyelmet.

Védekezési módszereket említve azt mondta, hogy alapvetően kétféle stratégia képzelhető el.
Az első a harcos, arrogáns fellépés, amely nem célravezető, mert ha a liberális demokrácia militáns demokráciává válik, nem lesz szerethető.

Az a járható út, ha teljesítmény alapján veszik fel a versenyt, mert a populizmus nagyon sokat ígér, de nagyon keveset ad - mondta Szent-Iványi István.

Magyar Bálint országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy szinte nincs olyan szalonképes politikai erő Európában, amelyben ne lennének megtalálhatóak a liberális értékek.
A volt pártelnök az SZDSZ három politikai pilléréről is beszélt. Ezek az emberi jogok védelme, a reformok kibontakoztatása és szabadság illetve az élet minőségének javítása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását