2024. március 29. - Auguszta

Kőbányai homályos II.

Révész Máriusz a Fidesz kőbányai önkormányzati képviselője disszidens kőbányai szocialisták segítségével olyan dokumentumok birtokába jutott, amik szerinte bizonyítják Gyurcsány Ferenc és Hiller István közvetett érintettségét azokban a kerületi MSZP-hez k
2007. november 8. csütörtök 07:35 - Tálos Lőrinc
Kedden, délelőtt 11 órakor tartott egy sajtótájékoztatót, ahol bemutatta azokat az e-maileket, és leveleket amik azt bizonyítják, hogy az MSZP felső vezetése is tudott a kőbányai szocialisták – így a nemrég elítélt Kaszab Csaba – ügyeiről. Mit tartalmaznak a levelek, csak a tagtoborzásról értesítik a szocialisták vezetését, vagy a fiktív felújításokról is szólnak?

A kettő ez esetben, egy és ugyanaz. A tagtoborzás módja önmagában korrupció. Ha azok a vállalkozók kapnak munkát Kőbányán – borsos áron – akik amellett, hogy vissza kell fizetniük a megbízásokért kapott pénzből, még a dolgozóikat is be kell léptessék a Kaszab Csabáék alapszervezetébe az maga a korrupció. Olyan is történt, hogy egy komplett kézilabda csapatot beléptettek papíron, miután az önkormányzattól támogatást kaptak.

Arról a konkrét ügyről is tesznek említést amiben végül elítélték Kaszab Csabát? A nem létező épületfelújításokra az önkormányzattól felvett, majd az önkormányzat és cégei vezetőinek visszaosztott pénzek ügyére gondolok.

Részletek a Révész Máriusz sajtótájékoztatóján elhangzottakból
„Gyurcsány Ferenc mostanában, a parlamentben hosszú előadásokat szokott tartani a közélet tisztaságáról, a korrupció elleni zéró toleranciáról. A kőbányai ziszta közéletért mégsem tett semmit. Nem akart beavatkozni az ország legnagyobb pártszervezetének az ügyébe. Ezt nyilván azért tehette, mert Kaszab Csabáék és a kőbányai pártszervezet, amikor a Kiss Péter és Gyurcsány Ferenc közötti miniszterelnökké választás körüli vita volt Gyurcsány Ferenc mellett álltak fel. Gyurcsány Ferencnek az elmúlt időszakban – valószínűleg emiatt – nem volt fontos a kőbányai közélet tisztasága, tudta tolerálni az egyébként gazdasági előnyökkel járó fiktív pártszerevezést. Gyurcsány Ferenc ezentúl nem csak hozzájárult – az MSZP legfelsőbb vezetőivel együtt – ahhoz, hogy az ügyészségi eljárás alatt álló Kaszab Csaba elinduljon az önkormányzati választáson, de még azt is elfogadták, hogy a korrupciós pártszervezésnek a felelősei döntsenek arról kik lesznek az MSZP képviselőjelöltjei a kőbányai önkormányzati választáson. Azt kell mondjam, hogy Kaszab Csaba lemondásával nem oldódott meg semmi. Maradtak a fiktív párttagok, maradtak a botrányt, botrányra halmozó önkormányzati képviselők és maradtak a fiktív párttagok szavazataival megválasztott önkormányzati képviselők is a kerületben. Azt is el kell mondani, hogy nem ez lesz az utolsó bírósági ítélet kőbányai szocialista politikus ügyében. Váradi János, a Kőbányai Vagyonkezelő volt elnöke, ma is az MSZP országos választmányának a tagja a Kulcsár per 13. rendű vádlottja. Hamarosan ott is ítélet várható.”
Nagyon sok levél van, névtelenek és névvel ellátottak. Idézek az egyikből: „Nem tűrhetjük, hogy napjainkra egy szűk érdekcsoport, fiktív párttagok felvételével többséget szerezve teljesen átvette a politikai, és az önkormányzat gazdasági irányítását.” Vagy, négyszáz ember akik kiléptek a kőbányai szocialistáktól – egy új alapszervezetet hoztak létre az Újhegyen – kiadott egy közleményt: „Teljes mértékben egyetértünk a Magyar Köztársaság miniszterelnökének azon szavaival, mely szerint akire a gyanú árnyéka vetődik, úgy válunk meg tőle mint a szél. Tesszük ezt azért mert, ahogy Gyurcsány Ferenc mondta, állandósult a gyanú, hogy a politika és a gazdaság között van egy szürke zóna, ahol a törvények tudatos kijátszása, vagy megkerülése történik politikai célú finanszírozás érdekében. A pártoknak és minden hatalmon lévő pártnak a legnagyobb kockázata, hogy valakik tisztességtelenül játszanak a háttérben.
Olyan egyéni játszmákat folytatnak, aminek következményei aztán a közösségre hullanak vissza. Nem akarunk tisztességtelen emberek miatt elbukni, mi győzni szeretnénk itt Kőbányán és az országban.” Egy másik így szól: „Kaszab Csaba gazdasági érdekeltsége Kőbányán” ez felsorolja azokat a neveket, és cégeket aminek a segítségével Kaszab kiépítette gazdasági érdekeltségeit, említik benne azt a Kálmán Ferencet és cégét aki később azt a feljelentést tette ami után Kaszab Csabát elítélték. Ezt, tudtommal megkapták az MSZP vezetői: „A pénz kivétel módszere jelenleg is az, hogy ezek a cégek valamilyen fedővállalkozás alvállalkozói lesznek és a haszon egy részét elviszik. Ilyen fedővállalkozás volt korábban Kálmán Ferenc vezette cég. Kálmán ellen most büntetőeljárás folyik. Ez konkrétan az az ügy amiben Kaszab Csabát elítélték. Kálmán Ferenc a KV Rt. belső vizsgálata után megbukott. Ekkor, hogy a börtönt megússza eladta a házát mindenét és visszafizette a pénzt a vagyonkezelőnek. Ezzel megúszta a büntetést, csak ott maradt a két gyerekével és a feleségével lakás nélkül. Kálmán is maffiózó volt, mégis ott maradt két gyerekkel. Ekkor megkereste a Kaszabot, hogy legalább egy lakásra valót adjon neki vissza abból amit az évek alatt fizetett neki. A Kaszab kirúgta. Ezután eljött hozzánk és azt mondta, hogy egy lakásért eladja az információt a Fidesznek. Mondtuk, hogy itt nem így megy. Három hónap múlva felhívott, hogy hozzuk össze újságírókkal. Összehoztam, nekik is el akarta adni az információt, persze senki sem fizetett. Amikor a felesége elhagyta, elment az ügyészségre és megtette a feljelentést. Ez csak egy történet a százötvenből, itt Kőbányán szinte minden beruházás így ment.

Térjünk rá ezekre az ügyekre is, a sajtótájékoztatón említett egy útfelújítást amit az önkormányzati választások után 50 millióval olcsóbban tudtak véghez vinni.

Az útépítés története az egy gyönyörű történet. Dióhéjban úgy szól, hogy néhány nappal a választások előtt az útfelújítási pályázatokat el akarták bírálni a szocialisták. Csak közbejött, hogy a beruházási bizottság elnökének, Wygoczky Rikárdnak a halálos balesete. A kegyeletet nem gyakorolták túlságosan erősen a szocialisták, mert a nevében, a halála után néhány nappal az ő nevében egy ülést összehívtak, ahol dönteni akartak a beruházásról. Ez már az SZDSZ-nek is sok volt, kivonultak az ülésről. A választások után sikerült megakadályozni a végrehajtását ennek az ilyen körülmények között született döntésnek. Új pályázatot írtunk ki, a 125 millió után, 17 cég ajánlatából a legrosszabb 101millió volt, a legjobb 72. Ugyanazt a munkát, ugyanazokkal a pályázati feltételekkel 53 millióval olcsóbban végezte el az új cég. Amit én a legsúlyosabbnak tartok a közétkeztetési pályázat ügye. Negyven százalékos haszonkulccsal írták ki a pályázatot, alacsonyabb nem lehetett. Nem tudom, hogy a végül nyertes a cégnek akarták e juttatni a közbeszerzési megbízást. Ők azt nyilatkozták, hogy elvállalták volna olcsóbban is csak nem lehetett. A három pályázó közül kettőnél olyan hiányosságok voltak, hogy ki kellett őket zárni a pályázatból. Tehát nem tudom, sőt inkább hajlok arra, hogy nem ezt a céget akarták nyeretni. A közpénzeket sem szép dolog ellopni, de hogy a gyereket nevelő nőket, a közétkeztetésre befizető nyugdíjasokat is meglopják, az minden határon túlmegy. Erre nem tudok szavakat találni, hogy ezt mekkora gazemberségnek tartom.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását