2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kilencen mint a Zuschlagék

Újabb személyt, egy kiskunhalasi ügyvédet hallgatott ki gyanúsítottként az ügyészség a Zuschlag János volt MSZP-s országgyűlési képviselő és eddig hét társa ellen folyamatban lévő ügyben - erősítette meg csütörtökön az egyik napilapban aznap közölt inform
2007. november 8. csütörtök 14:48 - Hírextra
Szabó Ferenc a Magyar Nemzetben megjelent hír kapcsán - a lap Szente Zsoltot nevezi meg az újabb gyanúsítottként - csak annyit mondott, hogy már kilenc gyanúsítottja van az ügynek.
A főügyész-helyettes megerősítette, hogy a fővárosban több helyen tartottak házkutatást az elmúlt napokban, de további információkkal nem szolgált, így más médiumok értesüléseit sem kommentálta.

A hvg.hu internetes portálon előző nap az jelent meg, hogy a Zuschslag-ügyhöz kapcsolódóan több zuglói szocialista politikus otthonában és irodájában is házkutatást tartottak. "Köztük van Kemecsei Árpád, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottságának elnöke, valamint Komlódi Gábor, a XIV. kerületi MSZP volt frakcióvezetője" - írta a hvg.hu. A Népszabadságban csütörtökön arról lehetett olvasni, hogy a lap információja szerint "az ügyészek tegnap az Oktatási és Kulturális Minisztériumban is házkutatást, iratlefoglalást tartottak, miután Kemecsei korábban a tárca munkatársa volt".

Szabó Ferenc elmondta, hogy Zuschlag János folytatólagos kihallgatását már több alkalommal kezdeményezték az ügyészségen, de eddig nem tett vallomást. A megyei főügyész-helyettes korábban már közölte, hogy a bizonyítási eljárás elhúzódása miatt a november 17-én lejáró határidő meghosszabbítását kezdeményezték. A nyomozás határidejének meghosszabbítását, mivel már két éve tart a nyomozás, a Legfőbb Ügyészségre kellett előterjeszteni.

Az MTI kérdésére Szabó Ferenc hangsúlyozta: a nyomozati cselekmények tartanak, és mivel folyamatban lévő ügyről van szó, további információt nem adhatnak. A médiumokban megjelent hírek elsődleges információforrása nem a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség - tette hozzá.
A nyomozás érdekére tekintettel, arról nem kívánt nyilatkozni a megyei főügyész-helyettes, hogy a gyanúsítottak közül tett-e valaki vallomást.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára a Szegedi Városi Bíróság szeptember 21-én helyezte harminc napra előzetes letartóztatásba Zuschlag Jánost. Az MSZP volt országgyűlési képviselőjét, a kiskunhalasi szervezet korábbi elnökét, az MSZP megyei szervezetének volt ügyvezető elnökét - társaival együtt - a megyei főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítja társadalmi szervezetek által szabálytalanul felhasznált költségvetési támogatásokkal kapcsolatban.
A Szegedi Városi Bíróság október 19-én, az ügyészségi indítvánnyal egyező végzésével Zuschlag János gyanúsított előzetes letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb három hónapra, 2008. január 21-ig meghosszabbította.
Az ügy két további gyanúsítottja, Lados István - Zuschlag János személyi titkára - és Katus Ferenc is előzetes letartóztatásban van.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok több mint 60 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását