2024. április 28. - Valéria

100 éves a Geofizikai Intézet

A nemzeti fenntartható fejődési tanács létrehozásáról is szólt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az Eötvös Loránd Tudományegyetem Geofizikai Intézete (ELGI) fennállásának századik évfordulója alkalmából tartott ünnepi ülésen csütörtökön, Budapesten.
2007. november 8. csütörtök 14:43 - Hírextra
A világ elsőként alapított gyakorlati geofizikai kutatóintézetének centenáriumi rendezvényén Szili Katalin hangsúlyozta: az intézmény nem külföldi minták alapján, hanem egyedülálló kezdeményezésként jött létre száz éve.

A házelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a parlamentben a következő hetekben jóváhagyják azt az öt párt által előterjesztett országgyűlési határozati javaslatot, amelynek alapján létrehoznak egy nemzeti fenntartható fejődési tanácsot.

Közlése szerint a tanács feladata, hogy magába foglalja azt a párbeszédet a társadalmi, civil, szakmai szervezetek, az önkormányzatok és az országgyűlés döntéshozói között, amely lehetővé teszi egy hosszú távú, 2025-ig szóló stratégia kialakítását.

Szili Katalin beszéde után átadta a parlamenti aranyérmet Francsik Tamásnak, a Geofizikai Intézet igazgatójának. Az ünnepi ülésen bemutatták az ELGI kutatási eredményeit és kutatásfejlesztési stratégiáját. Az intézet pénteken a tanulóifjúság számára nyílt napot tart.

Az ELGI írásos összegzése szerint a Nemzetközi Földmérési Szövetség Budapesten tartott kongresszusa 1906-ban - ismerve Eötvös Loránd eredményeit a torziós ingával és meggyőződve a gravitációs mérések gyakorlati felhasználhatóságáról - azzal a kéréssel fordult a magyar kormányhoz, hogy Eötvös kutatócsoportját részesítse állandó költségvetési támogatásban.
A következő évben, 1907-ben levélben rögzítették, hogy a kutatócsoport évi 60 ezer korona államsegélyt kap, amelyet geofizikai mérésekre, módszer- és műszerfejlesztésre kell fordítani, utólagos beszámolási kötelezettség mellett. A közlemény szerint ezt tekintik a világ első gyakorlati geofizikai kutatóintézete megalapítási dátumának.

A kutatócsoport vezetőjének halála, 1919 után felvette a "báró Eötvös Loránd Geofizikai Intézet" nevet, és részt vett az ország nyersanyag-potenciáljának feltárásában. Jelenleg önálló költségvetési kutatóintézet, egyenrangú partnere az Európai Unió és a fejlett világ társintézményeinek, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal felügyelete alatt, mint szakszolgálati intézmény, az állami földtani feladatok ellátását végzi - olvasható az összegzésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását