2024. április 26. - Ervin

Sztrájkolnak a forgatókönyvesek - nincs mese!

Hétfőre virradóra sztrájkba léptek a hollywoodi forgatókönyvírók, mert képviseletüknek nem sikerült megegyezésre jutnia a stúdiókkal az új médiumok bevételeiből követelt részesedésükről. Bár a tárgyalások továbbra is folynak, a 12 ezer tagot számláló Amer
2007. november 5. hétfő 10:47 - Hírextra
A friss poénokból élő talkshow-k, szappanoperák és vicces műsorok azonnal érezni fogják az érvágást, ám a nagy hollywoodi filmstúdiók és televíziós programok fel vannak készülve az efféle kényszerű helyzetekre: annyi alapanyagot spájzolnak, ami akár egy évig is kitart.

Az írók azért fogtak össze, hogy még idejekorán kivívják maguknak a szerintük őket megillető részesedést az olyan új médiumok bevételeiből, mint a mozifilmek és tévésorozatok DVD-változatai, az internetes showműsorok vagy a mobilokra letölthető műsorok. A producerek ugyanakkor azzal érvelnek, hogy még túl korai lenne megjósolni, mennyire jövedelmezőek ezek az új források.

A WGA azonban elszánt, nem akarja elkövetni azt a hibát, amit 1984-ben, amikor alaposan alábecsülték a házimozis eladásokból befolyó hasznot, és belementek abba a szerződésbe, ami mindössze három centet (5 forintot) biztosított nekik minden DVD-film eladásból.

A legutóbbi forgatókönyvíró-sztrájk 1988-ban 22 hétig tartott és mintegy 500 millió dolláros (közel 88 milliárd forintos) kárt okozott a filmiparnak, többek között kitolta az őszi amerikai tévészezon nyitányát is. Szakértők szerint egy hasonló kaliberű munkastop ma akár több mint egymilliárd dolláros (175 milliárd forintos) veszteséggel is járhat.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását