2024. április 26. - Ervin

Koleszterincsökkentő tea

Argentínában a maté teát isszák családi összejöveteleken vagy barátok társaságában. Amikor Elvira de Meija amerikai kutató egy laboratóriumi vizsgálatban azt találta, hogy a maté teát ivók szervezetében igen aktívvá válik egy enzim, ami növeli a hasznos k
2007. november 3. szombat 08:19 - Hírextra

Amikor onnan visszatért, öt esztendőre szóló szerződés volt a birtokában, hogy tanulmányozza a maté tea 84 fajtáját, melyek arrafelé vadon nőnek, vagy amelyeket Argentínában termelnek és amelyeket ilyen szempontból még soha nem vizsgáltak - olvasható a Planta Medica nemzetközi gyógynövény- és természetgyógyászati szakfolyóiratban.

Az érelmeszesedés fontos kockázati tényezője a "rossz" koleszterin (LDL) magas és a "hasznos" koleszterin (HDL) alacsony szintje. Az is már régóta ismert, hogy ezt étrendi változtatásokkal csak kis mértékben lehet kedvező irányba befolyásolni, csak megfelelő gyógyszeres kezelés bizonyult hatékonynak. A maté tea viszont mindenki által elérhető és mellékhatásoktól mentes lehetőséget kínál a kóros koleszterinértékek javítására.

A koleszterinre vonatkozó vizsgálatban nemcsak a vérzsírok szintjét, hanem az egyik, szívet védő enzim szintjét is mérték. Az egészséges önkéntesek az első laboratóriumi mérés után fél liter maté teát, tejet vagy kávét ittak. Kiderült, hogy a többiekhez képest a maté teát fogyasztók szívvédőenzim-szintje átlagosan 10 százalékkal emelkedett.

"A maté tea, amit a vizsgálati alanyok kaptak, ugyanolyan módon készült, mint Dél-Amerikában, csak ott naponta átlag két-három litert isznak belőle" - mondta de Meija. Mérései szerint a maté tea bőségesen tartalmaz koffeint is, ezen kívül 12 polifenol anyagot. A polifenolokról már korábban kimutatták, hogy bizonyos mértékig védenek a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a rosszindulatú daganatok ellen.

A legenda szerint Dél-Amerikában a guarani indiánokat meglátogatta a Hold és a Felhők istennője, de a békés emberek helyett egy jaguárral találkoztak, amely megtámadni készült őket. Egy öregember megmentette az istennőket, akik ajándékként olyan új növényt adtak neki, amiből elkészíthette a "barátság italát". A kutatók most azt remélik, hogy a barátság mellett a maté tea a gyógyítás itala is lehet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását