2024. április 29. - Péter

A Fidesz vitatja az új rendszert

Az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvénytervezetet a minisztérium kedden nyújtja be az Országgyűlés elé - közölte az egészségügyi miniszter pénteken. A Fidesz szerint az új rendszerben nem a gyógyítás lesz a fő kérdés, hanem a profit n
2007. október 26. péntek 18:47 - Hírextra
Horváth Ágnes hozzátette, hogy várhatóan szintén a jövő héten lesz olvasható az a több száz oldalas hatástanulmány, amely párhuzamosan készült el a törvénytervezettel.
A tárcavezető budapesti sajtótájékoztatóján "különösnek" nevezte, hogy a Fidesz - a parlamenti vitanapon ismertetett - javaslata és a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal - amelyben tag a Magyar Orvosi Kamara is - által készített egészségbiztosításról szóló dokumentum "gyakorlatilag ugyanaz".

"Megdöbbentő és meghökkentő, hogy az orvosi kamara még a látszatra sem adott" - fogalmazott Horváth Ágnes, majd úgy folytatta: "ahogy a Fidesznek van munkás- és gazdatagozata, úgy tűnik, hogy az orvosi kamara a Fidesz orvostagozatává vált".

A szakminiszter szerint a két szervezet abban látja a változást, ha minden a régiben marad. Utalt Mikola István (Fidesz) szavaira, aki azt mondta, hogy az egészségbiztosításnak ki kell kerülnie a pártpolitika alól, azonban Horváth Ágnes véleménye szerint - aki ebben egyetértett Mikolával - ennek nem úgy kell megvalósulnia, hogy a társadalombiztosítás felügyeletét az Országgyűlés gyakorolja.

Az egészségügyi miniszter emlékeztetett arra, hogy annak idején a Fidesz-kormány szüntette meg a társadalombiztosítás függetlenségét.

A tárcavezető szerint az egészségbiztosítási rendszer politikamentességét a független szereplők, a magánbefektetők megjelenése fogja garantálni.

A törvénytervezetről Horváth Ágnes elmondta: az előzetesen már ismert koncepcióhoz képest a lényegi elemek nem változtak, azonban több helyen pontosították a szöveget. Példaként a várólista-szabályokat, az alapszabályt vagy a tartalékképzést említette.

A Liberális Egészségügyi Tanács javaslatára változott az is, hogy ha a biztosított a pénztárral nem szerződött szolgáltatónál veszi igénybe az ellátást, akkor a pénztár és a szolgáltató között létrejött vállalási nyilatkozat elég a finanszírozáshoz, tehát nem kell külön szerződést kötniük.

A tárcavezető elmondta továbbá, hogy a Díjtétel és Fejkvóta Bizottság munkájában a tervezet szerint fele-fele arányban vennének részt az állami és a magánbefektetők képviselői, azonban utóbbi bizottság csak javaslattevő szerv lesz, az évenkénti fejkvótát rendeletben hirdetik ki.
Változás az előzetes koncepcióhoz képest, hogy a felügyelő bizottság nem három-, hanem öttagú lesz: az elnökét az Állami Számvevőszék elnöke jelöli, két tagot az állam, két tagot pedig a kisebbségi tulajdonos delegál.

Pesti Imre (Fidesz) országgyűlési képviselő pénteken az MTI-hez eljuttatott reagálásában úgy fogalmazott: a több-biztosítós rendszerben - amely az "SZDSZ lenyúlási kísérlete" - nem a gyógyítás lesz a fő kérdés, hanem a társasági profit növelése, és a minél olcsóbb ellátás.
"A modell bevezetésével nőnek majd a járulékok, és újabb 20-30 kórház bezárására lehet számítani" - írja közleményében az országgyűlés egészségügyi bizottságának tagja.

A nagyobbik ellenzéki párt politikusa szerint az új egészségbiztosítási rendszerben a biztosítók valamennyi elvárása teljesült a kormány által elfogadott modellben. A biztosítók a pénztárak igazgatóságaiban maradéktalanul érvényesíthetik akaratukat, befolyásolhatják a díjtételeket, az ellátásokat, a szolgáltatásokat, és az állam garantálja, hogy veszteség nélkül kiszállhatnak a pénztárakból - írja a politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

thurvj97
2007. október 26. 19:16
Ez joga. De mikor láthatjuk már a FIDESZ programját? Dumálni, höblötölni könnyű, de érdemi munka nem spórolható meg. A nemzet orvosa jó lenne,ha megrázná magát és nem családtagjai kitüntetésén gondolkodna,hanem mondjuk az egészségügy átalakítás koncepcióján. Mert az ziher,hogy ráfér az átalakítás!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását