2024. május 2. - Zsigmond

PDSZ: Elfogadhatatlan a költségvetés

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elfogadhatatlannak tartja a 2008-as költségvetés több - az oktatásra vonatkozó - elemét, ezért mielőbbi érdemi tárgyalást kezdeményez az oktatási tárcával - közölte a szakszervezet elnöke az MTI-vel szerdán
2007. október 24. szerda 17:39 - Hírextra

Kerpen Gábor kitért arra, hogy a PDSZ már a tavaly jelezte: a költségvetés a finanszírozási rendszer átalakításával, a teljesítménymutató bevezetésével s a pedagógusok kötelező óraszámának emelésével - több mint 40 milliárd forinttal csökkenti két éven belül a normatív támogatást.

A szakszervezet számításai szerint a kötelező óraszám emelése a finanszírozás megváltozása miatt automatikusan évi 250 ezer forinttal csökkentette az egy diákra jutó normatíva-alapot. Kerpen Gábor ezt elképesztőnek tartotta.

Hozzátette: a jövő évi költségvetés ezen az úton megy tovább, s további osztálylétszám-növelésre, a csoportbontás megszüntetésére és intézménybezárásra késztetheti a fenntartókat. Ez ellen összefogással és minden törvényes eszközzel fel kell lépni, ha a tárgyalások nem vezetnének eredményre, ugyanis mindezzel tovább romlik az oktatás minősége - hangsúlyozta az érdekvédő.
Mint mondta, a költségvetés tervezetében utalás sincs arra, hogy az MSZP-SZDSZ nyári megállapodásában szereplő "teljesítménybérnek" külön forrása lenne, vagyis fennáll a veszélye annak, hogy újabb elbocsátások determinálásával próbálják ezt a forrást megtalálni.

Kifogásolta azt is, hogy az iskolabezárások, a sok iskola önállóságának megszüntetése idején a kollégiumok finanszírozása sem növekszik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását