2024. április 29. - Péter

Januárban indul a Budapest-Bamako rali

Lezárult a nevezés a januárban induló Budapest-Bamako futamra. A sivatagi ralira 150 csapat nevezett be, köztük olyanok is, amelyek busszal akarják megtenni a 8000 kilométernél is hosszabb távot. A versenyzőknek ezúttal például Chuck Norrist kell majd ker
2007. október 21. vasárnap 19:35 - Hírextra
A jövő évi Budapest-Bamako versenyre összesen 150 csapat nevezett be, és komoly harc dúl azért, hogy egy-két nevező még elrajtolhasson január 12-én a mezőnnyel. A Nagy Afrikai Futamon az autók és motorok mellett ezúttal is jócskán lesznek meglehetősen szokatlan járművek. Az egyik csapat például egy húszéves, csuklós Ikarus busszal vág neki a 8365 kilométeres távnak, de lesz az indulók között kis Polski, Wartburg, Rolls Royce és IFA is - mondta a Független Hírügynökségnek Villám Géza, a Budapest-Bamako futam főszervezője és ötletgazdája.

A hagyományoknak megfelelően a rali résztvevőinek most is különböző feladatokat kell majd végrehajtaniuk. Az egyik, hogy felkutassák Chuck Norrist. A főszervező egyelőre nem árult el részleteket erről az erőpróbáról, de az ígéri, hogy akinek sikerül, öt plusz pontot kap érte. Egy másik feladat során titkos térképek segítségével egy olyan üveget kell majd megtalálniuk, amelyet korábban elástak a Szaharában. Ezt azonban csak az tudja teljesíteni, aki még itthon, Várpalotától délre, egy bozótosban rábukkan egy energiaitalos flakonra egy fa tetején - tette hozzá Villám Géza.

A vicces feladatok mellett a Budapest-Bamako résztvevői ezúttal is végeznek majd karitatív tevékenységet. Az egyik legfontosabb tervük, hogy kutat fúrassanak a Mali Köztársaság fővárosa, Bamako egyik olyan részén, amely az elsivatagosodás és a globális felmelegedés miatt ivóvíz nélkül maradt. Az ott élőknek kilométereket kell gyalogolniuk friss vízért, ezért nagy szükségük van a segítségre. Mivel azonban a kútfúrás nem olcsó mulatság, a szervezőknek még legalább 4000-5000 eurót kell összegyűjteniük ehhez a projekthez.

Emellett a Budapest-Bamako résztvevői ismét tanfelszereléseket és gyógyszereket visznek egy bamakoi jótékonysági iskolának. Ide olyan gyerekek járnak, akik tanulás helyett egyébként napszámosként dolgoznának. Az intézmény vezetésétől már kaptak visszajelzést a rali szervezői, hiszen korábbi adományaik segítségével elérték, hogy idén először minden kisdiáknak jutott ceruza, füzet és tankönyv. A 2008-as futamon egyébként még egy mauritániai kisváros iskolájába is visznek hasonló adományokat - tette hozzá Villám Géza.

A harmadik Budapest-Bamako rali 2008. január 12-én indul három helyszínről, hiszen a versenyzők Budapestről, Londonból és Lisszabonból rajtolnak. A Nagy Afikai Futam január 28-án ér véget a Mali Köztársaság fővárosában, Bamakóban.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását