2024. május 8. - Mihály

Mindent az idősekért

Az Európai Unióban a 15 és 60 év közötti korosztályban ma száz ember közül 36 hatvan év feletti; 2025-re ez a szám 56-ra emelkedik - hangzott el a Magyar Vöröskereszt szervezésében tartott, az idősek életminőségének, aktivitásának javítását megcélzó kétna
2007. október 18. csütörtök 11:26 - Hírextra

A konferencia megnyitóján Kiss Péter kancelláriaminiszter az MTI-nek elmondta, hogy 2050-re 35 millió 80 év feletti ember lesz majd az unióban. Az elöregedés Magyarországon is nagy kihívás elé állítja a vezetést és a társadalmat. Magyarországon 1,4-1,5 a reprodukciós szám, míg a szaporulat fenntartásához 2,1 gyermekre lenne szükség családonként.

"Az idősödésről, mint problémáról beszélni azonban nem volna korrekt, hiszen a boldog időskor a legtöbb ember vágya. Ez inkább kihívás, mert ma Magyarországon egy 64 év feletti emberre négy aktív korú jut, míg 2040-re ez az arány kettőre csökken" - tette hozzá.

Sokat kell tenni azért, hogy a társadalom reprodukciós képessége javuljon, s választ kell találni Európában a migrációs kihívásra és fent kell tartani az öregek aktivitását, vagyis a jövőben a nyugdíjkorhatár csupán technikai kérdés lesz, elő kell mozdítani, hogy aki képes rá, tovább dolgozhasson - mondta a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy a nyugdíjkorhatárt kitolhatják-e a jövőben, Kiss Péter úgy válaszolt, "ez biztos, hogy így lesz".

"Európában már most is 65-67-68 év a nyugdíjkorhatár, nálunk ma azért nem lehet ilyen kérdést felvetni, mert jóval kisebb a várható élettartam."

Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a konferencián 18 országból mintegy hatvanan vesznek részt. A szervezet fel kívánja hívni a társadalom figyelmét az idősekkel való kapcsolattartás fontosságára, valamint arra, hogy az idősek a társadalom fontos "erőforrásai" - mondta az elnök.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását