2024. április 19. - Emma

Nőkről tárgyalt a Parlament

Az SZDSZ előterjesztésében kedden a parlament elé került a női kvóta bevezetését célzó előterjesztés, amelyet az MSZP és a Fidesz támogatott, az MDF azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy annak bevezetésével sérülne az esélyegyenlőség elve.
2007. október 17. szerda 09:56 - Hírextra

A többek között az alkotmány módosítását, valamint a választási eljárásról szóló törvény megváltoztatását célzó, a nemek közötti esélyegyenlőség megteremtése érdekében született előterjesztést Sándor Klára és Magyar Bálint (mindkettő SZDSZ) nyújtotta be.

Sándor Klára kiemelte: az Országgyűlésben jelenleg meglévő 11 százalékos női arány a fejlett országok között nagyon kicsinek számít, és az önkormányzatoknál még rosszabb a helyzet. A liberális képviselő szerint nagy szükség lenne a női kvóta bevezetésére, mert az csökkentené a nemek lehetőségei között most tapasztalható különbséget.

A javaslat szerint a választási eljárásról szóló kétharmados törvényt akként módosítanák, hogy a pártlistákon felváltva következzenek a különböző nemű jelöltek, illetve, ha egy megválasztott képviselő valamilyen okból kiesik, a helyére csak vele azonos neműt állíthasson. Az alkotmány módosítására irányuló javaslat szerint a miniszterek és államtitkárok között mindkét nem aránya legalább egyharmad lenne.

Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz) egyetértett Sándor Klárával. Hangsúlyozta: a nők közéletbeli szerepvállalása terén előrelépésre van szükség.

Magyar Bálint (SZDSZ) azt mondta, emberjogi és hatalmi kérdésről van szó, hiszen az általános vélekedés szerint a nők nagyobb száma a parlamentben sérti a férfiak érdekeit. Szerinte bár a pártok többsége a választásoknál alkalmaz kvótát, az nem vált be, hiszen nem lett több nő az Országgyűlésben. A liberális képviselő nem tartotta elfogadhatónak a női kvóta ügyében felmerült alkotmányos aggályt, hiszen - tette hozzá - akkor a listaállítás és az ötszázalékos bejutási küszöb is alkotmányellenes lenne.

Pettkó András (MDF) azt mondta: a parlamentben nem a nők arányával, sokkal inkább a 45 év feletti nők munkavállalásával, a kisgyermek melletti munkavállalással kellene foglalkoznia az Országgyűlésnek. Úgy vélte, mindenki választó és egyben választható is, így nem elfogadható a kvóta bevezetése. Hozzátette: ha az Országgyűlés elfogadja a női kvótát, akkor a nyugdíjasok, a romák is jogosan kérhetnék ugyanezt. Megjegyezte: a munkás kvóta igényét már be is jelentette a két nagy párt.

Béki Gabriella (SZDSZ) is kiállt a kvóta alkalmazása mellett. Kitért arra, hogy a világ 64 országában van kvóta, és az mindenütt működik. Ez ahhoz kell, hogy ösztönözze a magyar parlamentet - fogalmazott Béki Gabriella.

Az elnöklő Lezsák Sándor az általános vitát elnapolta. Miután napirend utáni felszólalás nem volt, az alelnök lezárta az ülésnapot. Az Országgyűlés október 24-én szerdán folytatja munkáját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását