2024. május 3. - Tímea, Irma

A kombinált tabletta jobban segít

Ha valakinek krónikus betegség - például magas vérnyomás - miatt élete végéig szüksége van gyógykezelésre, alapvetően fontos, hogy gyógyszereit mindig, időben bevegye. Sok vizsgálat bizonyította, hogy a gyógyszerek látszólagos hatástalansága gyakran annak
2007. október 17. szerda 12:06 - Hírextra

Egy új tanulmány meggyőzően bizonyítja: ez a gond jól kezelhető azzal, ha többféle hatóanyagot töltenek be egyetlen tablettába és még tovább javítja az eredményt, ha napi egyetlen tablettával lehet a megfelelő hatást - és a megbízható gyógyszerbevitelt - biztosítani.

Egy amerikai orvoscsoport összegyűjtötte a világ egészségügyi szakirodalmából azokat a vizsgálatokat, melyekben azt mérték fel, mennyire pontosan szedték különböző betegek a gyógyszerüket akkor, ha többféle tablettákat külön-külön kellett bevenniük, vagy egyetlen, kombinált készítmény formájában. Ezeknek a tanulmányoknak az adatait összesítették és együtt értékelték. A folyamatos gyógyszerszedést igénylő betegség négy tanulmányban magas vérnyomás, kettőben cukorbetegség, egyben pedig AIDS volt.

Az összesített elemzésben csaknem 12 ezer beteg kapott olyan kombinált gyógyszert, amely több hatóanyagot tartalmazott: így egyetlen tabletta szedése biztosította a napi szükségletet és nem sokkal kevesebb páciens szedte ugyanazon szereket, de külön-külön. A statisztikai értékelés egyértelműen bizonyította, hogy több tabletta helyett egyetlen tabletta szedése 24 százalékkal javítja a gyógyszeres kezelés megbízhatóságát és ezzel a hatását is.

Az American Journal of Medicine amerikai orvostudományi folyóiratban közölt eredmények aláhúzzák annak a fontosságát, hogy az ilyen, kombinált gyógyszerek készítése nem csak a gyógyszeripar érdeke, hanem még inkább az orvosoké és a betegeké, mert az egyszerűbb gyógyszerbevétel jelentősen javítja a kezelés hatékonyságát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását