2024. május 5. - Györgyi

Jön a népszavazás-hurrikán!

A népszavazással az ország történelmi lehetőség kapujában áll - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kedden Budapesten, Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján.
2007. október 16. kedd 15:47 - Hírextra
A Fidesz elnöke kiemelte: a Fidesz képesnek érzi magát arra, hogy amint az aláírásgyűjtés technikai akadályai elhárulnak, 48 óra alatt összegyűjtse a népszavazáshoz szükséges aláírásokat. Hozzátette: a népszavazás a nemzeti összefogás hosszú idő óta először rendelkezésre álló eszköze.

Magyarországnak összefogásra van szüksége, ami nem azonos a politikusok összefogásával - jelentette ki. "A népszavazással az ország egy történelmi lehetőség kapujában áll", szövetség jöhet létre a középosztály és a leszakadó réteg között - hangsúlyozta a Fidesz elnöke.
Orbán Viktor felidézte, hogy a Fidesz közel egy évvel ezelőtt, 2006. október 23-án beszélt először a nyilvánosság előtt népszavazási kezdeményezésükről. Hozzátette: akkor a kezdeményezésnek három okát adták, a kormány illegitim voltát, az ország megbénulását, és azt, hogy megélhetési, szociális válság van Magyarországon.

Hétfőn az Alkotmánybíróság helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) azon határozatait, amelyek hitelesítették az aláírásgyűjtő ívek mintapéldányait a Fidesz és a KDNP által a képzési hozzájárulás, a vizitdíj és a kórházi napidíj ügyében elindított népszavazási kezdeményezések esetében.

A Fidesz elnöke az Ab döntéséről azt mondta: ez nem a Fidesz sikere, hanem az "új többség" sikere, azoknak az embereknek a sikere, akik nem törődnek bele, hogy Magyarországnak illegitim kormánya van.

Kiemelte azonban: a két párt nem akar senkit semmiről meggyőzni; a Fidesz és a KDNP esélyt kínál az ország polgárainak, hogy túllépjenek a mai helyzeten.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy minden korábbinál nagyobb számú aláírást szeretnének összegyűjteni a népszavazási kampány első szakaszában.

Újságírói kérdésre a pártelnök elmondta: a Fidesz szerint az Ab által helybenhagyott három kérdés mindent szimbolizál, ami "ma a magyar közélet terítékén található", ezért, mint közölte, a Fidesz által benyújtott további népszavazási kérdésekkel a párt egyelőre nem foglalkozik.

"Ez a népszavazás az emberek népszavazása, a többi a politikusoké, akik a népszavazás eszközével akarják megoldani azokat a gondokat amiket nem tudnak megoldani a parlamentben" - jelentette ki.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy a népszavazás időpontját a köztársasági elnök tűzi ki, akkor ha előálltak a feltételek. Ha a politikusok most belemennének a találgatásokba, az "alkotmányos neveletlenség" lenne - tette hozzá.

A Fidesz elnöke újra elmondta: Magyarországon kormányváltás akkor következik be, ha az emberek így döntenek.

Kiemelte azt is: azért Tarlós István a népszavazás politikai vezetője, mert a Fidesz elnöke szerint ő testesíti meg a "legszélesebb összefogást".

A Fidesz elnöke arra kérte az embereket ne azt nézzék, hogy melyik párttal szimpatizálnak, hanem azt, hogy a szociális válság elmélyülését megakadályozzák.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke azt hangsúlyozta: a szociális válságra válasz a szociális népszavazás. Hozzátette: a Gyurcsány-kormány a társadalmi szerződést felrúgta, amikor "választási ígéreteivel szögesen ellentétes gyakorlatot valósított meg". Az emberek a népszavazással mondhatják ki, hogy nincs társadalmi szerződés a jelenlegi kormány és a magyar nép között - emelte ki.

Az Ab által hétfőn jóváhagyott három népszavazási kérdés a következő: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük? Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni? Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?"
A vizitdíj és a kórházi napidíj a népszavazást követő év január 1-jétől szűnhet meg, a népszavazás eredményétől függően.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását