2024. április 28. - Valéria

Lövöldöznek a polipok

A kutatók először hallhatták és tanulmányozhatták egy fejlábú hangját, ami az nem kis meglepetést okozott számukra. A Baleári-szigetek partjainál követte kamerájával egy búvár a halak által üldözött Octopus Vulgarist.
2007. október 15. hétfő 07:11 - Hírextra
A Spanyol Tengeri Kutató Intézet munkatársai ugyancsak megdöbbentek, amikor a felvételekkel együtt rögzített hangot is meghallgatták. Eddig fejlábúak közül csak a tintahalnak a víz kilökésekor kiadott gyenge hangját ismerték. A polip viszont egy lövéshez hasonlót adott ki és ezzel egy időben még valamiféle villanást is láttak - írta az El País című spanyol napilap.

Véleményük szerint a hang az állat védekező stratégiájának minősíthető, amelyet azért ad ki, hogy megmeneküljön a ragadozó halaktól. A hang elriasztja azokat, mert érzékenyek a vízben terjedő vibrációkra. Megállapították, hogy ezt alátámasztja az állatnak a hang kiadása alatt és után felvett védekező póza is. Az még tisztázásra vár, hogy tudatos magatartásról van-e szó, vagy a hidrodinamikai feltételek váltják-e ki.

A "lövést" a polip valószínűleg izmainak igen erős és gyors összehúzásával éri el, a közben látott fény azonban a keletkezett vízbuborékokba behatoló napsugarak hatására alakulhatott ki. Mivel ez az akció az állat részéről nagyon sok energiát követel, csak extrém esetekben használja, ezért nem fedezték fel még nála ezt a különleges magatartást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását