2024. május 4. - Mónika, Flórián

Fogas kérdések a szigetországban

Nagy-Britanniában olyan kevés az ingyenes ellátást biztosító állami fogorvos, hogy a betegek egy részére már nem jut szakember. Mivel a magánrendelést sem tudják megfizetni, extrém esetekben maguk próbálják megoldani a problémát.
2007. október 15. hétfő 20:19 - Hírextra
A BBC és a Sky News jelentése szerint egy friss felmérés válaszadói közül közel minden ötödik mondta azt, hogy a ingyenes rendelés hiánya miatt nem csináltatta meg a fogait.

A közvélemény-kutatást a Patient and Public Involvement Forums nevű szervezet végezte, és több mint ötezer beteg, valamint 750 fogorvos véleményét kérte ki.

A BBC megszólaltatott egy férfit, aki maga húzta ki a saját fogát. A felmérés szerint azonban vannak olyanok is, akik az otthon talált ragasztóval próbálják visszaerősíteni a meglazult koronát.

Sokan használnak az utazók számára forgalmazott fogászati elsősegély csomagokat is, amelyekkel szintén rögzíteni lehet a koronát. Szakorvosok viszont arra figyelmeztetnek: ezek csak nagyon rövid ideig használható, ideiglenes megoldások. Ennek ellenére az utóbbi öt évben duplájára nőtt a kereslet az ilyen készletek iránt - mondta a BBC-nek az egyik forgalmazó.

A felmérés szerint a brit fogorvosok nagy része a kormány által bevezetett új szerződéseket okolja a helyzetért. A kutatásból az is kiderült, hogy az eddig magán és "állami" betegeket is kezelő fogorvosok fele immár csak fizetős pácienseket hajlandó fogadni.

Felmerül, hogy mindez jó hír lehet a külföldiek ellátására szakosodott magyar fogorvosoknak. Az ingyenes állami ellátásra váró brit betegek nagy része azonban az otthoninál olcsóbb külföldi kezelést sem tudja megfizetni.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását