2024. április 25. - Márk

Az EU aláírta a társulási szerződést Montenegróval

Az Európai Unió hétfőn aláírta Montenegróval a társulási szerződést, ami az első lépés a volt jugoszláv tagköztársaság EU-tagsága felé.A Stabilitási és Társulási Szerződést az Unió soros elnöki tisztét ellátó Portugália külügyminisztere az Unió bővítési b
2007. október 15. hétfő 18:09 - Hírextra
A szerződést ratifikálnia kell az Unió 27 tagállamának.

Az egyezség főként az Európai Unió szabadkereskedelmi zónájába való fokozatos bevezetésről szól. Eszerint a montenegrói termékeket beengedik az Európai Unióba, ezért cserébe pedig az ország a következő öt évben fokozatosan megnyitja piacát az uniós termékek előtt.

A volt jugoszláv tagköztársaság még 2005 októberében kezdett tárgyalásokat az Unióval, amikor még államszövetségben volt Szerbiával.

A montenegrói társulási szerződés aláírása az utolsó pillanatig bizonytalan volt, mert Bulgária vitatkozott az EU-val az euró valutanév bolgár nyelvű írásmódjáról. A tagállamok végül arra a kompromisszumra jutottak, hogy a vitatott szó helyett a rövidítése (EUR) kerül a társulási szerződésbe.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását