2024. április 24. - György

MSZP: a végleges tisztasági csomag

Az MSZP frakciója azt javasolja: 2011. január 1-től a polgármesterek, a megyei közgyűlési elnökök, a főpolgármester és helyettesei ne lehessenek egyben parlamenti képviselők is. Ezt Lendvai Ildikó, a képviselőcsoport vezetője közölte a frakcióülést követő
2007. október 13. szombat 21:13 - Hírextra

"Elfogadtuk azt a szabályt, hogy 2010 végétől a polgármesterek, megyei közgyűlési elnökök és a főpolgármester, illetve polgármesteri jogosítvánnyal bíró helyettesei ne töltsenek be egyben parlamenti képviselői posztot" - ismertette a frakció döntését a szocialista politikus Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, illetve a közélet tisztaságát célzó kezdeményezések részleteit kidolgozó munkacsoport-vezető képviselők jelenlétében.

Lendvai Ildikó kitért arra: javasolják, hozzanak létre egy, az önkormányzati és települési érdekek képviseletével foglalkozó szervezetet, ami a kormány partnere lesz.

"Elfogadtunk egy olyan, a párt- és kampányfinanszírozásról szóló javaslatot, amely a pártok állami költségvetési támogatását megemeli, világossá teszi, de minden más kiskaput betöm" - mondta az MSZP frakcióvezetője a kampányfinanszírozásról szólva.

Ide kapcsolódva elmondta még, hogy szándékaik szerint rövidítenék és olcsóbbá tennék a kampányt, a kampányidőszakban pedig tiltanák a kormány propagandatevékenységét és a kabinet tagjainak állami pénzen történő kampányolását.

Ugyancsak a párt- és kampányfinanszírozáshoz kötődik az a javaslat, mely szerint külön kampányszámlát hoznának létre a pártoknak, és csak olyan kifizetéseket tennének lehetővé, amelyek erről a számláról történnek az Állami Számvevőszék ellenőrzése alatt.

A civil szervezetek állami támogatását érintően Lendvai Ildikó ismertette: a frakciónak az a javaslata, hogy ne kapjanak állami támogatást politikai és kampánytevékenységet folytató civil szervezetek.
A pályázatok esetében - mint hozzátette - olyan összeférhetetlenségi szabályokat alkotnának, amelyek a fontos döntési pozícióban lévő közhivatalnokok részére vagyonosodási vizsgálatot szabnának meg.

A szocialista politikus a képviselői költségtérítéssel kapcsolatban úgy tájékoztatott, megszűnnek az elszámolatlan költségtérítések a képviselői javadalmazásokban, nem számla ellenében kifizetett költségtérítés nem lesz.

További részletekről szólva Göndör István frakcióvezető-helyettes azt mondta, a képviselők nettó jövedelme nem változik. Olyan megoldást alakítottunk ki, hogy helyreállítjuk az arányokat: az alapdíj a jelenlegi 220 ezer forintról változik, és ennek függvényében csökkennek a pótlékok, és nem lesz költségtérítés - tette hozzá.

A képviselők szállásköltségét szerződés és számla alapján fizetnék. Arra a kérdésre, hogy milyen arányban növekedhet a képviselői alapdíj, Göndör István azt a választ adta, ezt még végig kell gondolni.

"A konfliktus hajlandóság hiányában elmaradt" - fogalmazott Lendvai Ildikó arra a kérdésre válaszolva, hogy a múlt hét keddihez hasonló összeütközés volt-e a frakció ülésén. A politikus hozzátette ugyanakkor, vita volt, hiszen alternatív javaslatokról döntöttek.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását