2023. december 3. - Ferenc, Olívia

Külföldi érdeklődés ősfáink iránt

A finn parlament jövőbizottságának elnöke és a finn nagykövet tájékozódott szombaton Miskolcon a bükkábrányi ősfákról. A találkozón ígéret hangzott el, hogy minden eszközzel megpróbálják segíteni az ősfák tudományos kutatását.
2007. október 13. szombat 17:59 - Hírextra

Konkrét segítség is van már: egy finnországi cég adja azokat az óriási acéltartályokat, amelyekben a négy fát - azért, hogy kérgüket megerősítsék - a következő három-négy évben cukoroldatban áztatják.

 Az ősfák július végi megtalálása óta tucatnyi országból érdeklődtek a világszenzációnak számító fák iránt. Napokkal ezelőtt egy dán kutatócsoport jelezte, megosztanák a miskolciakkal a viking hajók restaurálásánál szerzett tapasztalataikat, de érkezett megkeresés többek között Lengyelországból, Svédországból, Norvégiából és Olaszországból is - mondta el a Független Hírügynökségnek Veres László, a Herman Ottó Múzeum igazgatója. A kutató régészeket több nemzetközi konferenciára hívták már. A múzeum a norvég kormány által kiírt pályázaton szeretne támogatást kapni az úgynevezett Pannon Múzeum létrehozásához. A mostani múzeumi épület közvetlen közelében építendő, föld alatti kiállítóhelyen nézhetné meg a nagyközönség a már restaurált ősfákat. A pályázatról egy hónapon belül döntenek.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását