2024. április 29. - Péter

Újabb géntérkép készült

Dél-Afrikában elkészítették a tébécé egyik baktériumtörzsének géntérképét, s ezzel fontos lépést tettek a fertőző betegség elleni gyógyszerek kifejlesztése felé.
2007. október 12. péntek 15:01 - Hírextra

A dél-afrikai szakemberek egy hét alatt végezték el a munkát amerikai technológiával és a dél-afrikai kormány támogatásával. Ám nem ez az első eset, hiszen korábban más törzsekről már készültek géntérképek.

A tbc-nek vannak rendkívül veszedelmes, úgynevezett multirezisztens, azaz a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerekkel szemben ellenálló törzsei, és vannak úgynevezett kiterjedten rezisztens, azaz több gyógyszerrel szemben ellenálló törzsei, ez utóbbiakból több száz ismeretes, és ezek egyikét térképezték fel genetikailag a legutóbb.

Ez annyit jelent, hogy ez a géntérkép csupán erre az egy törzsre érvényes, a többire valószínűleg nem - mutatott rá az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékes osztályának vezetője, Mario Raviglione.
Becslések szerint Dél-Afrikában 330 ezer ember szenved tébécében, s közülük hatezret a multirezisztens törzs betegített meg. A kiterjedten rezisztens törzs világszerte előfordul, így például Kelet-Európában, Oroszországban, de az Egyesült Államokban is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását