2024. május 3. - Tímea, Irma

Kié legyen Világos?

Vita alakult ki Balatonvilágos önkormányzata és a Veszprém megyei közgyűlés között, arról hogy a jövőben Somogy, vagy Veszprém megyéhez tartozzon-e a Balaton déli partján található község. A világosi önkormányzat azt szeretné, hogy közigazgatásilag Somogy
2007. október 9. kedd 07:13 - Pór Károly
Balatonvilágos azért kíván megyét váltani –tudtuk meg Fekete Barnabás polgármestertől- , mert minden szempontból Siófokhoz kötődik, közigazgatásilag mégis a Balatonalmádi kistérséghez, és Veszprém megyéhez tartozik. Balatonvilágos és Siófok tulajdonképpen összeér, még közös utcáik is vannak. Mégis az a furcsa helyzet állt elő, hogy az utca egyik végében lakók még Somogy megyeieknek, míg a másik félében lakók már Veszprém megyeieknek vallhatják magukat. A világosi emberek többsége Siófokon dolgozik, de hivatali ügyeik intézése végett mégis a 23 km-re lévő Balatonalmádiba kell utazniuk, és ez az utazás a mostoha tömegközlekedési viszonyok miatt akár 55 percet is igénybe vehet. Ezért teljesen logikus lépésnek tűnik a megyeváltás – mondta Fekete Barnabás.

Ezt erősítette meg Siófok polgármestere, Balázs Árpád is, aki szigorúan elvetette azt a Veszprém megyei ötletet, hogy inkább Siófok csatlakozzon a szomszéd megyéhez. Balázs kifejtette, hogy 1950-ig Siófok Veszprém megyei település volt, de éppen a kedvezőbb közlekedési, és egyéb stratégiai szempontok miatt került Somogy megyéhez, és semmi sem indokolja számukra, hogy ezen most változtassanak.



Veszprém megye közgyűlése ellenezte Balatonvilágos megyeváltását, de Somogy támogatja. Fekete Barnabás megjegyezte, hogy már kikérték a szakhatóságok véleményét a kérdésről, és jövő év elején népszavazásra bocsáthatják a megyeváltást. Ha minden az önkormányzat várakozásai szerint alakul, akkor akár már jövőre döntés születhet ez ügyben a parlamentben, a végső szót ugyanis az Országgyűlés mondja majd ki, miután az összes véleményt mérlegelték. A megyehatárt legelőször 2010 októberében, a következő helyhatósági választásokat követően rajzolhatják át.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását