2024. április 25. - Márk

Wankel-motor és hidrogénhajtás

Kihasználva a hazai pálya előnyeit, a Mazda számos újdonságot állít ki a Tokiói Autószalonon. A legérdekesebbnek a Taiki sportautó-koncepció és a hidrogénhajtású Mazda5 ígérkezik.
2007. október 3. szerda 11:23 - Hírextra
Október 24-én 40. alkalommal nyitja meg kapuit a Tokiói Autószalon, amelyre rengeteg tanulmányautóval és technikai újítással készül az egyik vezető japán autógyár, a Mazda. Megcsodálható lesz például az Atenza, ám számunkra ez kevés érdekességgel kecsegtet, hiszen ez az Európában már bemutatott 6-os szigetországi változata. Annál izgalmasabb a Taiki tanulmány, amely a Mazda legújabb, Fenntartható Zoom-Zoom (a környezettel összhangban álló sportosság) filozófiája szerint készült. A Taiki a Nagare, a Ryuga és a Hakaze után az elmúlt évek negyedik koncepciója, amelyik hasonló elvek alapján készült, ezúttal viszont a japánok sportautó részlegének jövőjébe nyerhetünk bepillantást. Az újdonság neve magyarul Légkört jelent, ezzel is illeszkedve az Áramlat (ezt jelenti a Nagare szó) által elindított irányzatba. A légiesség a formatervet is jellemzi, a Taiki különlegesen hullámzó karosszériája a levegőben lobogó köpenyt szimbolizálja (amelyekkel a legenda szerint az égiek repülni tudnak). Az autó megalkotásánál fontos szerepet kapott az alacsony légellenállás, ezért rövidek az első és hátsó túlnyúlások, cockpit-szerű az utastér és áramolhat szabadon a hátsó kerekek körül a levegő. Az utastér is rendkívül dinamikus és letisztult, harmonizálva a külső megjelenéssel.

 

A Taiki orrmotoros, hátsókerék-hajtású sportautó, amelyben már a Mazda következő generációs RENESIS motorja dolgozik. A Wankel-típusú erőforrás 2*800 köbcentiméteresre nőtt, a gyár szerint erősebb és jóval takarékosabb lett az RX-8-as egységénél, bár pontos adatokat nem közöltek róla. Ez a motor hajtja a Mazda másik újdonságát, az 5-ös modellcsalád Hydrogen RE Hybrid változatát is, csakhogy ez már hidrogénnal is képes üzemelni, a korábban bemutatott RX-8 Hydrogen RE mintájára. Az RX-8-ashoz képest viszont 40%-kal javult a hatékonysága a rendszernek, a hidrogénnel megtehető távolság így már 200 km-re nőtt, miközben öt személy elfér az utastérben és a csomagtér is teljes értékűen használható. A mérnökök sok energiát fordítottak arra, hogy a vezetés olyan élmény legyen, mint egy benzinmotoros autóban, hogy semmilyen kellemetlenséget ne okozzon az 5-ös átalakítása. Az utastér jelentőse része a saját fejlesztésű, növényi eredetű Biotechmaterial nevű műanyagokból és szövetekből készült, ami könnyen újrahasznosítható és nem szennyezi a környezetet.



Hogy a Taiki és a Mazda5 RE Hydrogen mikor kerül gyártósorra, azt egyelőre nem tudni, viszont olyan újításokkal is szolgál a gyár, melyek rövidesen a hétköznapok során is kihasználhatók. Rövidesen bemutatkozik egy új 2 literes, közvetlen befecskendezésű benzinmotor, amely a jelenleginél 20%-kal nagyobb teljesítményre lesz képes, 20%-os fogyasztáscsökkenés mellett. Hasonló hengerűrtartalmú dízel is tervben van, annál némileg szerényebb, 10%-kal kisebb fogyasztást ígérnek, miközben az erőforrás mérete és tömege jelentősen csökkenni fog. Bevetésre érett a SISS (Smart Idle Stop System) is, ami pl. a lámpánál állva a motor leállításával takarékoskodik az üzemanyaggal. Érdekssége viszont, hogy nem indítómotor indítja újra az erőforrást, hanem a vezérlés benzint fecskendez a hengerekbe, a robbanás pedig mozgásba hozza a dugattyúkat. Használatával 10%-os üzemanyag-megtakarítás érhető el.

Forrás: A5.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását