2024. május 19. - Ivó, Milán

Energiatakarékos égőkre vált Kína

A világ villanykörtéinek 70 százalékát termelő Kína a hagyományos volfrámszálas izzók helyett fokozatosan energiatakarékos fényforrások gyártására tér át.
2007. október 2. kedd 13:55 - Hírextra

A világ legnépesebb országa részben a Global Environment Facility (GEF) nevű nemzetközi környezetvédelmi alap nyomására határozta el, hogy 10 éven belül felhagy a hagyományos villanykörték gyártásával - mondta Monique Barbut, a GEF vezetője. A kínai programot hivatalosan az indonéziai Bali szigetén decemberben megrendezésre kerülő klímakonferencián jelentik be.

A hagyományos izzók leváltása évente mintegy 500 millió tonna, üvegházhatást okozó széndioxidtól szabadíthatja meg a Földet. Kína az első fejlődő ország, amely beleegyezett a programhoz való csatlakozáshoz, és egyedül mintegy 25 millió dollárt (közel 4,5 milliárd forintot) fordít az ezzel kapcsolatos beruházásokra.

Az energiatakarékos izzók előállítási költsége a hagyományos égőköz képest négyszer magasabb, az élettartama viszont tízszer nagyobb, ennek ellenére a szegény országokban élő emberek közül sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy egyszerre négyszeres árat fizessenek - hangsúlyozta Barbut, hozzátéve, hogy a nemzetközi programmal a harminc különböző égő gyártása helyett akár négy vagy öt fajtára szoríthatják le a kínálatot, és ez a gyártáshoz szükséges felszerelések árát jelentősen csökkentheti.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását