2024. április 28. - Valéria

Költöző madarak leszünk?

Közel tízezer látogatója volt a hétvégén Magyarország legnagyobb lakáspiaci rendezvényének. A 11. budapesti Lakásvásáron volt egymillió forintos vásári akció és számos üzlet is megköttetett. A piac legkeresettebb helyszínei: Ferencváros, Zugló, Angyalföld
2007. szeptember 28. péntek 18:07 - Malina Adrienn
Még két-három hónapig érezteti hatását az őszi, 11. budapesti Lakásvásár. Az elmúlt öt év tapasztalatai szerint a kiállításon begyűjtött információk feldolgozása után a családok nagyjából ennyi idő alatt döntenek arról, visszatérnek-e vevőként ahhoz a társasághoz, amelyiknek a kiállításon ismerték meg ajánlatait.

A kiállítók egyöntetű véleménye szerint a Lakásvásárra érkezők ma már felkészülten, az interneten fellelhető információk birtokában, határozott elképzelésekkel indulnak neki a piacnak, tájékozottak a projektekről, árakról, sokkal tudatosabbak, mint akár egy évvel ezelőtt, sokan a vásári akciókra számítva direkt ekkorra időzítik a döntést.

A budapesti agglomeráció vándorlási folyamatai a ’90-es évek során időszakonként eltérő módon és mértékben zajlottak. Az egész évtized meghatározó mozgásiránya a fővárosból az agglomerációba irányuló költözés volt. Azonban emellett nem elhanyagolható jelentőségű az ellenirányú, illetve az ország távolabbi területeiről érkező vándorlás, valamint a városon belüli átrendeződés sem.



A budapesti agglomeráció alatt Budapest fővárost és a körülötte kialakult településgyűrűt értjük, amelyhez hivatalosan 81 település tartozik. 2005-ben 2 421 831 fő élt a budapesti agglomerációban, ami Magyarország lakosságának egynegyedét jelenti.

Budapest kerületei
Budapestnek eredetileg 10 kerülete volt, melyeket a három város egyesítésekor hoztak létre 1873-ban, közülük három a jobbparton, Buda és Óbuda, 7 pedig a balparton, Pest területén feküdt. Ezeket római sorszámokkal jelölték, mely hagyomány azóta sem változott.
1930-ban a fővárosról szóló új törvény a városszerkezet és a népesség változásait figyelembe véve négy új kerületet hozott létre, kettőt Budán, kettőt pedig Pesten. 1950. január 1-jén Budapesttel egyesítettek hét megyei várost és 16 nagyközséget, és a kerületek száma 22-re nőtt. Ugyanekkor a korábbi kerületek határai is jelentősen megváltoztak, a IV. kerület megszűnésével e sorszámot Újpest kapta, a többi új kerület pedig XV-től XXII-ig kapott sorszámot. 1994 óta Budapestnek 23 kerülete van; a XXIII. kerület (Soroksár) a XX. kerületből való kiválással jött létre. A jelenlegi 23 kerület közül 6 található Budán, 16 Pesten, 1 pedig Csepel szigetén a kettő között. A kerületi önkormányzatok – Magyarország helyi önkormányzatai között egyedülálló módon – jogosultak saját elnevezésük meghatározására. Így a kerületeknek két hivatalos nevük van: egyik az államigazgatási helynév (pl. Budapest főváros III. kerülete), a másik az önkormányzat saját neve (pl. Óbuda-Békásmegyer).
Nincs könnyű helyzetben, aki ma Budapestre szeretne költözni. Legtöbbször a munka az, ami a fővárosba kényszeríti a vidéki embereket. A korán kelés, a bejárás, az olykor egy, másfél órás busz vagy vonat utak, a drága bérlet, amit sok esetben a munkáltató nem tud fizetni, vagy csak részben és ehhez jön még a tömegnyomorgás a járművön. Nem csoda, hogy aki teheti, menekül ezelől.

Albérlet vagy saját lakás? Sokakban felmerülhet a kérdés, és sokaknak a legnagyobb kérdés az, hogy miből? A szerencsésebbnek van egy szülői támogatás, esetleg a szülők 20-30 évi munkája van benne, de meg tudják teremteni a szükséges anyagi költséget. Más esetben ott a hitel, aminek törlesztő részleteit 10-20 évig is plusz költségként tartjuk számon a havi számlák között.

Ha ezekre sikerült megoldást találni, jöhet a keresgélés. Tégla, panel vagy új építésű legyen, mekkora négyzetméter, hova költözzünk, milyen környék, és a legfontosabb szempont, hogy mennyibe kerül?

Az eltérések nem csak kerületenként jelentkeznek a minőségben és az árban, hanem akár utcánként is. Például a Vörösmarty utca Oktogonhoz eső részénél 13-14 millió forint alatt nem kapni lakást, de ugyanez az utca 10 percnyi sétával az Almássy tér felé, már 8-9 millióért hozzájuthatunk egy kis garzonhoz. Ha tovább megyünk – Józsefváros irányába – ugyanezért az árért már 1-2 szobás, 50 négyzetméteres lakás birtokosai is lehetünk, csak ember legyen a talpán, aki a Józsefváros egyes részein tud és mer is élni.
Elgondolkodtató, hogy emberek ezrei élnek olyan körülmények között, ahova más a kutyáját sem engedné és ezek a lakások is súlyos milliókba kerülnek.

Az ingatlanárak Budapesten a tavalyi évben 6, 77 %-kal emelkedtek. A használt lakások átlagára négyzetméterenként 71 ezer forint volt 1996-ban. Az első nagy ugrásra 2000-ben került sor, amikor is egy év alatt 120 ezerről 202 ezer forintra nőttek a fajlagos árak. Azóta lényegében egyenletes a növekedés, a múlt évi 272 ezer forintig. Valószínűsítő a következő évek átlagárait is. A növekedés évi 3, 4 - 4 % között ingadozik, és 2010-ben 325 ezer forint lesz egy négyzetméter használt lakás Budapesten. Úgyhogy, aki teheti, még most költözzön!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását