2024. május 4. - Mónika, Flórián

Európa újraépítkezik

Az európai újraépítkezés jegyében zajlik az "Október a reformáció hónapja 2007" elnevezésű programsorozat, hasonlóan ahhoz, ahogy ötszáz éve is fontos szerepet játszott a protestantizmus ezen a téren - tájékoztatta a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Taná
2007. szeptember 28. péntek 16:51 - Hírextra

A XVI. században a reformáció a rend és a megoldások felé irányította a sok-sok sebből vérző Európát, de a megbékélés elvén keresztül jelenleg is az európai integráció gondolatrendszeréhez illeszkedik - mondta Bóna Zoltán.

Az előrendezvényeivel pénteken kezdetét vevő programokról szólva elmondta, hogy az istentiszteletek mellett a kulturális események is helyet kapnak bennük. Ezek közül kiemelte a jövő vasárnap az Uránia moziban tartandó ünnepi megnyitó gálát, amelynek mottója: "Jézus Krisztus reménység Európa megújulására és egységére".

A rendezvénysorozat rávilágít a református és evangélikus egyház emberi méltóságot és szabadságjogokat felkaroló szemléletére, de a teremtő Isten iránti tiszteletre szintén felhívja a figyelmet a környezetvédelmi problémák tárgyalásával - ismertette.

A reformáció hónapja a helyi autonómia fontosságát tartja szem előtt, ennek jegyében október 31-én a korábbiaktól eltérően nem egy központi helyszínen tartanak ünnepi istentiszteletet, hanem az országban mindenhol, ahol protestáns gyülekezetek vannak - folytatta.

Az ünnepségsorozatnak mégis lesz egy "zárópillére", az országos reformációs istentiszteletet a győri evangélikus templomban tartják meg október 28-án - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását