2024. április 30. - Katalin, Kitti

EBESZ-megfigyelők a választáson

Lengyelország pénteken azt kérte az EBESZ-től, hogy fogalmazza újra kérelmét a lengyel választáson való részvételével kapcsolatban. Korábban a lengyelek visszautasították az európai szervezet megfigyelőinek jelenlétét az októberi voksoláson.
2007. szeptember 28. péntek 14:38 - Hírextra
A kérés újrafogalmazásának igényét a lengyel külügyminiszter, Anna Fotyga jelentette be, miután Varsóban találkozott spanyol kollégával, Angel Moratinosszal . Spanyolország az 56 tagországot számláló Európai Együttműködési és Biztonsági Szervezet soros elnöke.

Lengyelország múlt héten közölte, hogy nemkívánatos az EBESZ megfigyelőinek jelenléte az október 21-i parlamenti választásokon. Varsó arra hivatkozott, hogy a kommunizmus 1989-es bukása óta a lengyel állam demokratikus értékrend szerint működik, ezért nem szeretnék, ha harmadik világbeli országként kezelnék őket.

Az EBESZ általában tagállamaira bízza, meghívják-e megfigyelőként a választásokra, olyan is előfordul azonban, mint Lengyelország esetében, hogy az országot öszönzi a megfigyelők beengedésére.

Az EBESZ diplomatái attól tartanak, hogy a lengyel visszautasítás jó ürügyet teremthet az oroszoknak arra, hogy kizárják megfigyelőit a december másodikai választásokról.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását