2023. március 27. - Hajnalka

Hattyúk tava a Tisza parton

A Hattyúk tava pénteki bemutatójával kezdődik a húszéves Szegedi Kortárs Balett jubileumi évadja - közölte Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője hétfőn a Tisza-parti városban.
2007. szeptember 24. hétfő 19:13 - Hírextra

Az előadás koreográfiáját Csajkovszkij zenéje és a klasszikus balett metodikája inspirálta, ám ezt egy kicsit átalakították, játszanak ezzel a formavilággal - mondta a rendező-koreográfus a produkcióról rendezett sajtótájékoztatón, amelyen részleteket is bemutattak a készülő darabból.

Juronics Tamás szerint az erős szimbolista jellegű mesének létezik egy pszichoanalitikus megközelítése is: Siegfried, a herceg története, aki elfordul a saját világától, s a maga által vizionált térben keresi a szerelmet.

A darabot puritán, fekete díszlet előtt adják elő a táncosok, a látványt azonban hat nagyméretű plazmatelevízió egészíti ki. Csajkovszkij 1875-ben komponált zenéjét a Szegedi Szimfonikus Zenekar adja elő, Gyüdi Sándor vezényletével - közölte a rendező.

A darab premierje pénteken lesz Szegeden, a Nagyszínházban, a produkciót október 4-től a fővárosi közönség is láthatja a Művészetek Palotájában, ott délutánonként bemutatják a mű kifejezetten kisgyermekek számára készült változatát is.

Pataki András balettigazgató elmondta, hogy a húszéves jubileum alkalmából a szokásos két bemutató mellett számos rendhagyó eseménnyel szeretnék színesíteni az évad programját. A társulat utcai akciókat szervez, folytatódik a beavató színházi előadások tavaly sikeresen elkezdett sora, reprezentatív album jelenik meg a Szegedi Kortárs Balettről, s utcabált is szerveznek majd, melyre meghívnak mindenkit, aki a két évtized alatt alkotói kapcsolatba került az együttessel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását