2024. május 3. - Tímea, Irma

Az SZDSZ megegyezést akar

Meg kell egyezni az egészségbiztosítási rendszerről; az SZDSZ ezzel megy a hétfő esti koalíciós egyeztetésre - jelentette ki Kóka János liberális pártelnök az SZDSZ-frakció hétfői ülését követő sajtótájékoztatón.
2007. szeptember 24. hétfő 15:00 - Hírextra

"Az SZDSZ a mai egyeztetésre úgy érkezik, hogy megegyezzünk a szocialistákkal" - fogalmazott Kóka János, hozzáfűzve, hogy másfél év után a vitákat le kell zárni, és dönteni kell, különben a reform sikerét kockáztatnák.

Hangsúlyozta: az új egészségbiztosítási rendszerről szóló törvényt október közepéig az Országgyűlés elé kell vinni és az év végéig el kell fogadni. Kóka János azt mondta, az elmúlt hónapokban többször tűnt úgy, hogy a reform elbukik, de most úgy látja, győzelemre áll a változatlansággal szemben.

A kormánypárti pártelnök véleménye szerint a liberálisoknak könnyebb dolga volt, mert a belső vitákat még a 2006-os választások előtt lefolytatták, és másfél éve ugyanazt a koncepciót képviselik, míg az MSZP-ben, egy nagy párton, egy nagy frakción belül igen nehéz konszenzust teremteni. Kóka János szerint a hétvégi nyilatkozatokból úgy tűnik, Gyurcsány Ferencnek a szocialista párton belül sikerült megteremteni a többséget a reform mellett.

"A jobb egészségügyért folytatott meccsben párosban indultunk a Magyar Szocialista Párttal. A párosban az MSZP az erősebb játékos, mi liberálisok viszont gyorsabbak vagyunk. De ha a páros akármelyik tagja elbizonytalanodna, akkor elbukunk és a változatlanság hívei győznének" - mondta az SZDSZ elnöke.

Kóka János abban bízik, hogy a vitákra, a visszalépésekre néhány hónap múlva már ugyanúgy nem emlékszik majd senki, mint - sportpéldával élve - a Szávay Ágnes teniszező győzelmet hozó mérkőzéssorozat első szettjére.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter elmondta: az esti egyeztetésen az a feladat, hogy megtalálják a mindkét párt számára elfogadható egészségbiztosítási területnagyságot.

"Szerintünk van megoldás a két párt között a kompromisszum megtalálására" - jelentette ki. A tárcavezető szavai szerint a liberálisok több kompromisszumot kötöttek. Legutóbb azt, hogy míg korábban a háziorvosi ellátási területekhez rendelték volna a pénztárak területét, ma már el tudják fogadni a megállapodást valamilyen nagyobb területben.

Arra a kérdésre, hogy az SZDSZ-nek elfogadható-e, ha Budapestet külön egészségbiztosítási területként kezelnék, Kóka János közölte: a múlt heti tárgyalásokon fennmaradt egyik vitás pont éppen a fővárosnak és környékének kezelése. A liberálisok várják ezzel kapcsolatban a szocialisták javaslatát - mondta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását