2024. április 27. - Zita

A kevés csoki még hasznos lehet

A www. edestenyek.hu felmérése alapján a magyarok meglehetősen édesszájúnak számítanak: a vásárlók 77 százaléka elsősorban az íze miatt veszi a csokoládét, nem pedig annak kedvező élettani hatásaiért - pedig a kakaópor nemcsak ásványi anyagokban, de antio
2007. szeptember 21. péntek 14:49 - Hírextra
Az eredeti csokoládé a kakaóporon, kakaómasszán és kakaóvajon kívül legfeljebb csak cukrot tartalmaz. Minél több bennük a kakaó anyag, és minél kevesebb a cukor, annál egészségesebbek. Az étcsokoládé kakótartalma legalább 43 százalékos, a keserűcsokiknál ez körülbelül 85-90 százalék. Az étcsokoládé készítésében először a francia és a belga "chocolatiere"-ek jeleskedtek, akik nagy figyelmet fordítottak arra, hogy honnan szerzik be a kakaóbabot. A trinitario-i bab íze aromás, a venezuelai kissé narancos, a ceyloni kellemes üde illatú, az ecuadori pedig kissé kávé ízű, és persze a pörkölési eljárás is sokat számít - mondják a szakértők.

A táplálkozástudományi szakemberek szerint akkor, ha mértékkel fogyasztják, a csokoládé nem árt a szervezetnek. Sőt, könnyen és gyorsan felszívódó, értékes tápanyagokat tartalmaz. A csokoládék dúsítására használt olajos magvak gazdagok B1, B2, B6 vitaminokban, és az ásványi anyag tartalmuk (magnézium, kálcium, réz) is jelentős. A csokoládéban lévő koffein élénkítő hatását már a XVI. százaban felfedezték, theobromin tartalma pedig a kedélyállapotot javítja. Bár rendkívül magas az energiatartalma (100 grammban 2500 kalória is lehet), a coskoládé csökkenti a vérnyomást, amellyel több mint 20 százalékkal csökken a szívinfarktus és a szélütés kockázata.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását