2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az MSZP majd megmondja, mit tegyen Orbán

Az MSZP szerint ideje volna, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is az európai konzervatív politikát képviselje - mondta Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
2007. szeptember 19. szerda 15:48 - Hírextra

Európában elképzelhetetlen volna olyan konzervativizmus, amely megengedi magának a szélsőjobboldallal való szüntelen kokettálást - közölte a kormánypárti politikus Orbán Viktornak a miniszterelnök őszödi beszéde nyilvánosságra kerülésének egyéves évfordulóján elmondott keddi beszédéről.

Simon Gábor szerint Európában elképzelhetetlen olyan reformpártiság, amely reformellenes népszavazásban ölt testet, és elképzelhetetlen olyan progresszió, amely úgy akarja megváltoztatni a viszonyokat, hogy minden változtatást "csípőből elutasít".

A Fidesz elnökének beszéde kapcsán a politikus azt mondta: igaza volt az ellenzéki politikusnak abban, hogy Európában új szelek fújnak. A tragikus csak az - folytatta az MSZP választmányának elnöke - , hogy Orbán Viktor nem veszi észre, az új európai szelek nem az ő és nem a populisták vitorláit fújják. "Úgy látszik, Orbán Viktort bántják a szelek" - jegyezte meg.

Simon Gábor szerint az új európai szelek reformokat hoznak. Erről beszélt Budapesten Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sarkozy francia államfő is - fűzte hozzá.

Mindketten a reformokról beszéltek, pedig ők nem vádolhatók azzal, hogy a baloldali politikai családhoz tartoznak - vélekedett.

Simon Gábor elmondta: Nicolas Sarkozy kedden a szociális modellváltás szükségességéről beszélt Franciaországban, eközben Orbán Viktor Magyarországon "a maradiság védőbeszédét adta elő". Sarkozy, aki a jobboldali politikai családhoz tartozik "homlokegyenest mást mondott", mint Orbán Viktor - fűzte hozzá.

A választmányi elnök szerint a Fidesz elnöke ismételten nem adott programot, csak meghirdette a reformellenes népszavazást. Ezért az MSZP szeretné, ha a pártelnök programot is adna, olyat, amely összeegyeztethető az európai politikával - közölte.

Simon Gábor szerint ideje volna, hogy a Fidesz elnöke is az európai konzervatív politikát képviselje. Véleménye szerint a francia államfő és Orbán Viktor múlt heti találkozója azért volt rövidebb, mert nem találták a közös hangot. Egy progresszív, egy reformpárti politikus megpróbált közös nyelvet találni "egy fundamentalista, egy régimódi politikussal" - fogalmazott.

Orbán Viktor kedden Budapesten arról beszélt, hogy a népszavazás a magyar demokrácia öntisztulása lesz, és olyan történelmi egységet teremthet, amely eltávolíthatja a múlt kísérteteit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását