2024. április 20. - Tivadar

Adóvevőt szereltek sólymokra

Idén tíz fiatal kerecsensólyomra szereltek műholdas jeladót a Magyar Madártani Egyesület és a LIFE Kerecsensólyom-védelmi Program szakemberei. Az akció célja, hogy megismerjék a védett madár vonulási szokásait, valamint felderítsék az időszakos megteleped
2007. szeptember 18. kedd 15:18 - Hírextra

A kerecsensólymokról rövid leírás és fotó, valamint a mozgásukról térkép az interneten is elérhető a http://kerlife.dyndns.org/hu/content/show?dattype=sat_birds című honlapon.

A kerecsensólymokról keveset tudni. Míg az idősebb madarak télen is Magyarországon maradnak, a fiatalabbak ősszel délre repülnek. A madárkereskedők előszeretettel fogják be őket, mivel nagyon keresettek. A madár eszmei értéke egymillió forint.

A kerecsensólyom - amely az ötvenforintos érmén is látható - egész elterjedési területén veszélyeztetett faj. Az ázsiai állományt a kihalás fenyegeti, de számuk Európában is folyamatosan csökken. Egyedül a magyar-szlovák állomány mutat enyhe növekedést. A védelmi program kezdetén, 1980-ban 30 kerecsensólyom pár volt Magyarországon, jelenleg 180 lehet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását