2024. április 25. - Márk

Kopjafát kaptak a repülősök

Az 1944. szeptember 13-án, Madaras határában lezuhant repülőgép hétfős lengyel személyzete emlékére állított kopjafát avattak szombaton Madarason.
2007. szeptember 15. szombat 13:08 - Hírextra

A faluban máig őrzik az 1944. szeptember 13-án lezuhant repülőgép emlékét, de a hiteles történet Végső István kiskunhalasi történész kutatásai nyomán vált ismertté.

A történész az MTI-nek elmondta, hogy a brit légierőnél szolgáló lengyel alakulatok vállalták, hogy utánpótlást szállítanak az 1944. augusztus 1-jén kitört Varsói felkelés számára. A Madaras község határában lezuhant B24-es Liberator típusú repülőgép egy nagyobb kötelék keretében szállt fel 1944. szeptember 13-án este 19.55-kor, élelmiszerrel, fegyverrel és pénzzel a fedélzetén.

Végső István kutatásai szerint 21 óra környékén érték el Magyarország légterét. A riadóztatott német vadászrepülőgépek lőtték le a Liberatort, amely felrobbant a levegőben. Hétfős lengyel személyzete életét vesztette.

Az áldozatokat még másnap eltemették a helyszínen, majd 1946-ban egy orvosi szakértői bizottság exhumálta őket. Jelenleg a solymári brit katonai temetőben nyugszanak.
Emlékükre Madaras község önkormányzata állíttatta a szombaton felavatott kopjafát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását