2024. május 18. - Erik, Alexandra

Szanszkrit jazz-buli Tokióban

A "világzene" hódítása közepette már semmin nem csodálkozhatnak a rajongók: még azon sem, hogy egy lepusztult tokiói jazz-klub füstös levegőjét szankszkrit nyelvű buddhista szutrák töltik meg.
2007. szeptember 12. szerda 09:35 - Hírextra

Icsihasi Godzsun, Maszuda Sunkou és Natori Hogen - három singon buddhista szerzetes - havonta egyszer megjelenik a Sound Music Bar Chippy klubban. Hagyományos fekete ruhát viselnek, s egy dob, valamint egy zongora kíséretével szutrákat kántálnak, emlékeztetve a jelenlévőket arra, hogy a buddhizmus része lehet a mindennapi életnek.

"Akartam egy olyan helyet, ahová az emberek elmehetnek munka után buddhista élményeket átélni" - mondja a 48 éves Natori, akiben a szutra-koncert ötlet azután született meg, hogy öt évvel ezelőtt ugyanitt egy jazz-bulin vett részt.

A buddhista templomokat, amelyek egykor nagyon fontos szerepet játszottak a közösségi életben, mostanság sok bírálat érte azért, hogy legfeljebb temetések alkalmából vonzzák az embereket. A Chippy szofán elterülő, sörözgető vendégeinek azonban egyáltalán nincsen ellenére ez a spirituális zene, többekben régi családi élmények, hagyományok tolulnak fel.

Jelenleg e három szerzetes "produkciója" egyedülálló a tokiói klubokban, de ők társaikat is arra bíztatják, hogy szutráikkal szólítsák meg a hétköznapi embereket.

"Ha mindenki ezt tenné, a buddhizmus sokkal népszerűbb lenne. Lehet, ha majd betöltöm 60. évemet, hegyeket fogok mászni és szentéletű szerzetes leszek. Jelenleg azonban úgy gondolom: a lehető legjobb, amit tehetek, hogy kijövök a templomból és az emberek közé megyek" - magyarázza Natori.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását