2024. április 26. - Ervin

Sértő diszkriminációkat szenvedett a refomátus küldöttség Nagyszebenben

Számos furcsaság és megmagyarázhatatlan esemény érte a romániai Nagyszebenben, a III. Ökumenikus Nagygyűlésen részvevő magyar református delegációt - közölte Csoma Áron, a Magyarországi Református Egyház (MRE) szóvivője szerdán az MTI-vel. A kárpát-medenc
2007. szeptember 5. szerda 18:42 - Hírextra
A kedden kezdődött rendezvény szervezői nehezményezték, hogy a magyar tánccsoport a megnyitón hosszabb műsort adott a betervezettnél - mondta el Csoma Áron, hozzátéve: "ez természetesen nem volt igaz, az egész esemény közel egy órával volt hosszabb a szervezés hiányosságaiból adódóan".

"Az, hogy a magyar delegáltak szállásával sem volt minden rendben, talán jelentéktelen dolognak tűnik, de az a tény, hogy a megnyitót követő ünnepi fogadásra egyetlen magyar református delegáltat sem hívtak meg, több mint véletlen" - fogalmazott.

Csoma Áron elmondta: az egyház kommunikációs szolgálatának helyszínen tartózkodó munkatársát Pap Géza, az erdélyi egyházkerület püspöke arról tájékoztatta, hogy a szerda délelőtti köszöntésen a román államelnök jelenlétében éppen csak román nyelvre nem fordították köszöntő szavait.

Az egyház kommunikációs szolgálatának értesülései szerint - mint a szóvivő elmondta - öt nagyváradi fiatalt tartóztattak le a rendőrök Nagyszebenben, akik szórólapokon akarták felhívni az Európa minden részéből ide érkező egyházi vezetők figyelmét a református egyházat ért megkülönböztetésekre.

Az őrizetbe vett egyik fiatalember a kommunikációs szolgálat egyik helyszínen tartózkodó munkatársának elmondta, hogy a kihallgatást végző tiszt különféle vádakat próbált rájuk bizonyítani. Azt állította, hogy illegális kereskedelmet akarnak folytatni egyházi albumokkal, később azzal vádaskodott, hogy a gépkocsivezető illegális személyszállítást végez az ország területén. Az őrizetbe vett fiatalok nem voltak hajlandóak aláírni a jegyzőkönyvet, így a fiatalokat több órás fogvatartás után végül elengedték.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspök-helyettese.az MTI-nek telefonon azt mondta: "ilyenfajta atrocitások nem megengedhetőek".

Mint hozzátette, a kárpát-medencei magyar delegáció az ügy kapcsán azt fontolgatja, hogy teljes testülete elhagyja a nagygyűlést.

Állásfoglalást intéznek a nagygyűléshez, és a reakciótól teszik függővé, hogy mit tesznek csütörtökön - közölte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását