2024. április 25. - Márk

Bush az amerikai katonák létszámnöveléséről győzködi Irakot

Villámlátogatásra érkezett Irakba az amerikai elnök. George Bush gépe hétfőn szállt le az Al-Aszad légibázison. Az elnöki vizitet teljes titokban készítették elő.
2007. szeptember 3. hétfő 16:01 - Hírextra
George Busht elkísérte Condoleezza Rice külügyminiszter, valamint Stephen Hadley nemzetbiztonsági tanácsadó. Őket már az országban várja Robert Gates védelmi miniszter, aki az elnök előtt érkezett Irakba. Bush teljes titokban landolt a légibázison. Az elnök ausztráliai látogatása előtt utazott az arab országba.

Sajtóhírek szerint az elnök arról akarja meggyőzni az iraki vezetést, hogy az amerikai katonák számának növelésével stabilizálni lehet az ország helyzetét. A megbeszéléseken részt vesz az amerikai vezérkari főnök, az iraki csapatok parancsnoka, és a bagdadi amerikai nagykövet is.

A parancsnok és a diplomata a jövő héten tartja a több hónapja várt kongresszusi beszámolót az iraki helyzetről, beszámolnak arról is, hogy milyen hatása volt a Bush elnök csapatnövelési stratégiának. Február óta harmincezer katonával növelték az Irakban állomásozó amerikaiak számát, abban reménykedve, hogy azzal jelentősen javítani tudnak a biztonsági helyzeten.

Az amerikai elnök a szunniták lakta Anbar tartományban találkozik Nuri al-Maliki iraki kormányfővel, és Dzsalal Talabani elnökkel. A Fehér Ház azért választotta a megbeszélések helyszínének az országnak ezt a részét, mert ott "figyelemreméltó változás" ment végbe, írta a CNN amerikai hírtelevízió.

Anbar tartomány az invázió után a szunnita terroristák melegágyának, és az egyik legveszélyesebb iraki területnek számított, de sikerült javítani a biztonsági helyzeten, miután a helyi törzsek az ott működő terrorista szervezetek, többek között az iraki Al-Kaida ellen fordultak.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását