2024. május 17. - Paszkál

Sportszív, ami a sportért dobog

Újabb tragikus haláleset rázta meg a sportvilág társadalmát. 22 éves korában meghalt Roberto Antonio Puerta, a Sevilla labdarúgója. A futballista a szombati Gatafe ellen találkozó 35. percében esett össze a pályán.
2007. augusztus 29. szerda 15:00 - Malina Adrienn
Csapattársai azonnal a segítségére siettek, hogy a játékos ne nyelje le a nyelvét, visszanyerte az eszméletét és a saját lábán ment le a pályáról. Később az öltözőben újra elájult és ekkor már újraélesztést hajtottak rajta végre. Ezt követően a Virgen del Rocio kórházba került, ahol intenzív osztályon kezelték, ám tegnap bekövetkezett, amitől mindenki tartott. Puerta szívinfarktus következtében elhunyt.

Sajnos nem ez volt az első eset, hogy fiatal, egészséges focisták ilyen értelmetlenül halnak meg. Hogy csak néhány nevet említsek: Zsiborás Gábor, Marc-Vivien Foe, Fehér Miklós vagy Zavadszky Gábor.

A sportolókra jellemző, hogy egészségesen étkeznek, nem dohányoznak, és nyilván rendszeresen mozognak. A versenyszerű sportolás hatására azonban a szívben elváltozások történnek, amire sok esetben nem kapunk magyarázatot.

Györe István, a Sportkórház terhelés-élettani laborjának vezetője a következőket mondta:
- A hirtelen szívhalálokat nem lehet előrejelezni és ez a legnagyobb probléma. A tragédiák kilencven százalékát alapos vizsgálattal jó előre ki lehetne szűrni. Az esetek tíz százalékában azonban a betegség rejtve marad. Szóba került, hogy minden válogatott sportolónál vezessük be az ultrahangos vizsgálatot, de ennek rendkívül nagy költségkihatása van és ezzel sem lehet egyértelműen kiszűrni, hogy túl van-e terhelve. A 13–30 év közötti korosztály esetében harminc százalékban a jelentős szívnagyobbodás a halál oka.

-Milyen rendszerességgel történnek orvosi vizsgálatok a sportolóknál?

- Magyarországon az élsportolók évente egyszer, a 18 éven aluli versenyzők kétszer vesznek részt sportorvosi szűrővizsgálaton. Ez teljes körű vizsgálat, hogy a lehető legpontosabban kiszűrjük, ha bármilyen rendellenesség van. Terheléses vizsgálaton a válogatott sportolóknak kötelező a részvétel.

- A tiltott teljesítő szerek használata mennyiben károsítja a sportoló szervezetét?

- Egyértelműen negatív hatással van és nem csak, azért mert tiltva vannak, hanem mert kikapcsolja a testben azokat a hatásokat, ami alapján megérezhetnék, ha baj van.

- A lelki stressz és a fizikai megterhelés mennyire van összefüggésben egy ilyen betegség kialakulásánál?

-A fokozott teljesítmény kényszer már eleve stressz helyzetet eredményez. A teljes körülményt sosem ismerjük, hiszen hozzánk csak annyi jut el, hogy hol játszott, milyen sikereket ért el de, hogy a közvetlen környezetében mi történik azt nem tudjuk. Sokat segít, ha tudjuk, hogy milyen betegsége volt előtte, ami esetleg kimerítette a szervezete, vagy bármilyen túlterhelés esetleg alvás hiány ezek mind oda vezetnek, hogy hosszú távon fárad el a szervezet. Ezek soha nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki, csak a jelenlegi vizsgáló eszközökkel ezek nem megfoghatók és ez a nagy baj.
Természetesen nem csak a sportolókat fenyegeti ez a veszély, a civil lakosságot épp olyan mértékben érintheti a hirtelen halál, mint a sportolókat. A különbség talán csak annyi, hogy az átlag ember esetei nem kerülnek nyilvánosságra. A hirtelen halál bárkinél, bármikor bekövetkezhet, nem csak sporttevékenység közben, hanem akár álmunkban is.

Roberto Antonio Puerta

1984. november 26-án született, 2002 és 2004 között a Sevilla B csapatában szerepelt. Az első kerethez három évvel ezelőtt került, 53 találkozón 5 gólt szerzett. Az utóbbi időben kiválóan futballozott, az Arsenal, a Manchester United és a Real Madrid érdeklődését is felkeltette a kétszeres UEFA-kupa győztes gárda alapembereként.

A fiatal játékos holttestét hamarosan a Sanchez Pizjuan Stadionba szállítják, ahol a szurkolók leróhatják kegyeletüket, s ezt fogja tenni Ángel María Villar, a spanyol szövetség elnöke, valamint Luis Aragonés szövetségi kapitány is, akik már elindultak Sevillába, hogy megemlékezzenek Puertáról. A temetésre csütörtökön kerül sor

 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását