2024. április 19. - Emma

Pécs távfűtésdíj-csökkenést kér

A távfűtés díjainak 20 százalékos csökkentését szeretné elérni a következő három évben Pécs önkormányzata, a város ennek érdekében tárgyalásokat kezdett a távhőszolgáltatót energiával ellátó erőmű tulajdonosával - közölte a baranyai megyeszékhely polgárme
2007. augusztus 28. kedd 13:51 - Hírextra
Az a célunk, hogy a szolgáltatás színvonalának növelése mellett, elviselhető szintre vigyük le a távhő árát. Az erőművet működtető francia tulajdonú Pannonpower Holding Zrt. ez irányban már tett egy ajánlatot, most szakértők vizsgálják, hogy azt a város el tudja-e fogadni - tette hozzá Tasnádi Péter.

A szocialista politikus reményét fejezte ki: a megbeszélések eredményét már a következő fűtési szezonban érzékelheti a lakosság.

Gasz Zoltán, a város többségi és a Pannonpower kisebbségi tulajdonában lévő távhőszolgáltató, a PÉTÁV Kft. igazgatója cáfolta az Új Dunántúli Naplóban a közelmúltban megjelent információt, miszerint a távhőszolgáltatás az országban Pécsett a legdrágább.

Az igazság ezzel szemben az, hogy Pécs a százezer lakosúnál nagyobb városok között a középmezőnyben foglal helyet - mondta.

A baranyai napilap cikke szerint a baranyai megyeszékhelyen a fűtésért, egy átlagos lakás esetén, évente 51 ezer forinttal kell többet fizetni, mint Győrben, ahol a legolcsóbban jön a meleg.

A lap a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (Matász) felmérése alapján közölte, hogy a baranyai megyeszékhelyen egy 52 négyzetméteres lakás távhődíja nettó 192 ezer forint évente, ugyanerre a Rába-parti városban 141 ezer forintot kell kiadni.

Gasz Zoltán úgy vélte: a számításoknál elemi hibákat vétettek, a kalkulációkat nem a valóságnak megfelelő adatokkal végezték. A nagyvárosok közül egy kétszobás átlaglakás éves fűtési költsége jelenleg Budapesten kerül a legtöbbe, 141 ezer forintba. A második helyen Debrecen áll 132 ezer forinttal, aztán Nyíregyháza 119 ezerrel, Pécs 118 ezerrel a negyedik helyet foglalja el.

Az igazgató elismerte ugyanakkor, hogy Pécsett tavaly jelentősen emelkedtek a távhőszolgáltatás díjai. Magyarázata szerint ennek fő oka, hogy amíg a hő előállításához használt gáz ára 70 százalékkal emelkedett, az erőmű 120 százalékkal emelte meg a PÉTÁV felé továbbított hő árát.
Gasz Zoltán megjegyezte: a Pannonpower egyedüli hőerőműként biztosítja a város távhőellátásához szükséges energiát. A díjak jelentősebb csökkentését hosszú távon a cég biomasszaprogramjának folytatásával, illetve más kisebb, szeméttel és biogázzal üzemelő, 10-20 megawattos erőművek építésével lehetne elérni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását