2024. május 19. - Ivó, Milán

Holnap Sólyom a költségvetésről tárgyalna a parlamenti pártokkal

Sólyom László köztársasági elnök kedden fogadja a parlamenti pártok frakcióvezetőit a Sándor-palotában, hogy a költségvetési szabályok megújítását érintő ötpárti megegyezésről tárgyaljon velük. Ezt Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályveze
2007. augusztus 27. hétfő 16:02 - Hírextra
A főosztályvezető közölte: mind az öt parlamenti párt jelezte, hogy képviselteti magát a tárgyaláson.

Kumin Ferenc még a múlt hét pénteken úgy fogalmazott a távirati irodának: Sólyom László célja egy olyan megállapodás létrejötte, ami biztosítja a költségvetés tervezésének kiszámíthatóságát, hogy véget érjen a politikai ciklusok szerinti megszorítások és "gyeplőlazítások" sora, és ehhez a célhoz megfelelő eszközöket rendeljen az Országgyűlés. Hozzátette: "ettől a ponttól már ne lehessen visszavonni egyik oldalnak sem a megállapodási szándékát".

Az elnöki hivatal korábban hangsúlyozta, hogy az államfő nem kíván szakmai álláspontot elfoglalni azzal kapcsolatban, mit tartalmazzanak ezek a szabályok. Kumin Ferenc megfogalmazása szerint a köztársasági elnök azt akarja elérni, hogy a tárgyalóasztaltól felállva egyik fél se léphessen vissza a megállapodástól.

Sólyom László köztársasági elnök egy napilap augusztus 18-i számában megjelent interjúban közölte: tárgyalásra hívná a parlamenti pártokat a költségvetés alkotmányos korlátok közé szorítása, a túlköltekezés és megszorítás ciklusaiból kitörés érdekében.

Veres János pénzügyminiszter minderre az elmúlt pénteken úgy reagált: a témában már megkezdett folyamat sikerét elősegítheti az államfő által kezdeményezett egyeztetés.

A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a kormány nevében a PM július elején nyilvánosságra hozta a költségvetés szabályainak megújításával kapcsolatos elképzeléseit. Ezt a pénzügyi tárca internetes honlapján megismerhetővé tette és az elképzelésekről ötpárti egyeztetés kezdődött.
Az elképzelések szerint az új szabályozás tartalmazná a költségvetés előkészítésének és elfogadásának új, szigorúbb szabályait, beleértve a költségvetési hivatal felállítását és jogkörének meghatározását. Másrészt új szabályokat vezetnének be a fejezeti költségvetési korlátok meghatározására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását