2024. május 3. - Tímea, Irma

A gyerekek 17 százaléka túlsúlyos

Az utóbbi húsz évben megháromszorozódott és elérte a 17 százalékot a túlsúlyos gyerekek aránya az Egyesült Államokban. Az országos betegségmegelőzési központ kutatása szerint a kövérség magas vérnyomást és II. típusú cukorbetegséget okozhat, utóbbiról sok
2007. augusztus 27. hétfő 08:08 - Hírextra
A hatóságok figyelmeztetnek: a mai fiatal generáció lehet az első olyan amerikai nemzedék, amelyikre rövidebb élettartam vár, mint szüleire.

A rendellenes kövérséghez vezető okok között említik, hogy a naponta testmozgást végző középiskolások aránya 42-ről 28 százalékra csökkent 1991 és 2004 között. Az iskolákban általánossá vált, hogy a gyerekek a fő étkezések között mindenfélét "eszegetnek", az amerikai középiskolák 99 százaléka "biztosítja", hogy a tanulók az ebédidőn kívül is bármikor falatozhassanak.

A probléma megoldása érdekében az amerikai kongresszus 2004-ben külön törvényben utasította az iskolákat, hogy készítsenek wellness programokat. Ennek keretében már a 2006/2007-es tanévtől étkezési, testedzési normákat kellett volna megállapítani és órákat kellett volna beiktatni a tanrendbe a helyes étkezésről. A végrehajtás azonban lassan halad, a legtöbb, ami történt, hogy néhány körzetben - Texas és Arkansas államban - megelőző intézkedésként betiltották a szénsavas üdítők és egészségtelen "műkaják" árusítását. Máshol, például Oregon államban tízéves türelmi időt adnak az iskoláknak az új követelmények teljesítésére. Összességében az iskoláknak kevesebb, mint fele tartja be az egészségesebb táplálkozás érdekében hozott szabályokat.

A túlsúlyos gyerekek problémája hovatovább az elnökválasztási kampány témái közé emelkedett. Mike Huckabee republikánus párti elnökjelölt-aspiráns a napokban kijelentette, hogy a kövérség járvánnyá vált, amely súlyos károkat okozhat az amerikai gazdaságnak és nemzetbiztonságnak.

Arkansas állam volt kormányzója - aki azzal került a figyelem középpontjába, hogy maga is túlsúlyos volt és 50 kilogrammot fogyott - azt mondta: a kövérségben szenvedő fiatal nemzedék nemhogy a terroristák ellen nem fog tudni harcolni, még arra sem lesz képes, hogy munkába álljon. Az 1996-tól 2007-ig kormányzó Huckabee több programot vezetett be a kövérség visszaszorítására, az állami iskolákban például kötelezővé tette a testzsírszázalék mérését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását