2024. május 13. - Szervác, Imola

Muszáj spicliskednie az ORFK-nak

Ki kell adnia az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint az Országos Rendőr-főkapitányságnak (ORFK) a tavaly október 23-i események kapcsán elmarasztalt rendőri vezetők nevét, mert azok az adatvédelmi törvény alapján nyilvános személyes adatok.
2007. augusztus 24. péntek 15:16 - Hírextra
Az origo internetes portál ugyanis azzal a panasszal fordult  Péterfalvi Attila adatvédelmi biztoshoz, hogy az ORFK megtagadta a tavaly október 23-i események rendőri kezelését vizsgáló úgynevezett Papp-bizottság jelentésében elmarasztalt rendőrök, rendőri vezetők teljes nevének közlését, illetve nem nevezte meg a kódneveken szereplő személyeket; továbbá nem adott információt arról, hogy ezeket a személyeket felelősségre vonták-e és milyen formában.
    Az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint a Papp-jelentés által szakmai hibák miatt elmarasztalt rendőri vezetők, a nem teljes nevükön megnevezett vezetők, illetve a csak kódneveken szereplő rendőrtisztek, valamint az Astoriánál szolgálatot teljesítő parancsnok megnevezését a jogszabályok alapján az ORFK nem tagadhatja meg.
    Ezen adatok nem részei a személyügyi nyilvántartásnak, ugyanakkor az érintettek feladatkörével összefüggő, az adatvédelmi törvény alapján nyilvános személyes adatok - írta jelentésében az adatvédelmi ombudsman.
    A rendőri vezetők felelősségre vonásával kapcsolatban a biztos azt írja: a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény (Hszt.) szerint a fegyelmi eljárás nem nyilvános, és a lefolytatott fegyelmi eljárás eredményét csak a Hszt.-ben tételesen felsorolt személyek vagy szervek részére lehet kiadni.
    Ugyanakkor meg kell jegyezni azt is, hogy a felelősségre vonásra vonatkozó anonimizált, összesített adatok, mint statisztikai adatok teljes egészükben nyilvánosak, azok megismerését nem lehet semmiféle módon korlátozni - tette hozzá.
    Az adatvédelmi biztos megjegyezte: ez az ügy is rávilágít arra, hogy a közfeladatot ellátó személyek feladatkörével összefüggő adatok nyilvánosságára vonatkozó hatályos szabályok meglehetősen ellentmondásosak. Péterfalvi Attila emlékeztetett rá: ezt már a 2006 októberében kiadott ajánlásában is jelezte és javasolta az állami alkalmazottak adatainak alapnyilvántartására vonatkozó szabályok felülvizsgálatát.
    Ez a felülvizsgálat a köztisztviselők esetében a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter ígérete szerint hamarosan napirendre kerül - írta.
    Péterfalvi Attila a jelen ügy kapcsán indokoltnak tartja az igazságügyi és rendészeti miniszter figyelmét felhívni a rendészeti szervek tagjainak adatkezelésére vonatkozó szabályok felülvizsgálatának fontosságára.
    Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője az MTI érdeklődésére azt közölte, még nem érkezett meg hozzájuk az ombudsman levele.   "Amint megérkezik, tanulmányozni fogjuk és kialakítjuk jogi álláspontunkat" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását