2024. április 28. - Valéria

Az SZDSZ nem küldene nagykövetet Minszkbe

Az SZDSZ szerint nem időszerű, hogy Magyarország nagykövetet küldjön Fehéroroszországba, de a minszki magyar nagykövetség megnyitását támogatja - közölte Szent-Iványi István, liberális európai parlamenti képviselő pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2007. augusztus 24. péntek 17:17 - Hírextra
Véleménye szerint rossz politikai üzenet lenne, ha Magyarország akkor küldene nagykövetet a belarusz fővárosba, amikor az EU diplomáciai embargót tart fenn Fehéroroszországgal szemben.

Mint mondta, a két ország közötti érintkezés problémamentesen megoldható, hiszen a moszkvai magyar nagykövet akkreditálva van Fehéroroszországba is, illetve a Belarusz Köztársaság is működtet nagykövetséget Budapesten.

Várjuk meg, amíg az unió feloldja diplomáciai embargóját, és maga is képviseletet nyit, ha ez megvalósul, Magyarország is küldhet nagykövetet - hangsúlyozta.

A liberális politikus kitért arra, hogy a magyar nemzeti érdekek szempontjából elsőbbséget kellene élveznie a grúziai, és esetleg az azerbajdzsáni nagykövetség megnyitásának. A tbiliszi képviselet létesítéséről az elvi döntés már megszületett, a bakui nagykövetség kérdését egyelőre mérlegeli a magyar külügyi vezetés - fűzte hozzá.

Az MTI kérdésére elmondta: a minszki nagykövet kérdésében korábban vita volt a koalíciós pártok között, végül arra a kompromisszumra jutottak, hogy nagykövetet nem küldenek, de megnyitják a nagykövetséget, amely gazdasági és konzuli képviseletet lát el.

A fehéroroszországi magyar nagykövetség létesítéséről szóló kormányhatározat május 31-én lépett hatályba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását